Letos to s rajčaty vypadalo dost bídně. Nakonec ale úroda nebyla tak špatná a nejvíc je drobotiny – cherry a divokých, se kterou jsem si tak trochu nevěděla rady.
Milujeme si v zimě otevřít sklenici s domácí rajčatovou omáčkou na těstoviny (recept už jsem vám sem házela, najdete ho tady), jenže pan domácí chce omáčku z loupaných rajčat a loupat drobotinu prostě nechci.
A protože malých rajčat se nakonec urodilo neuvěřitelně moc, zkusila jsem je proměnit do čatní. Už jsem udělala asi tři várky, protože je to vynikající jako dip třeba k sýrům, a první zařvala během týdne.
Recept na rajčatové čatní
Důležité je říct, že jsem všechno dělala tak nějak od oka a recept ladila za pochodu pomocí systému ochutnávání. Myslím, že tahle věc to snese.
Co jsem potřebovala:
- spoustu malinkatých rajčátek (já jsem použila kombinaci žlutých a červených divokých)
- olivový olej
- česnek
- sůl
- pepř
- cukr
- bazalku a rozmarýn
Postup:
Rajčata jsem rozprostřela do většího pekáčku až po okraj. Zakápla jsem olivovým olejem, posypala pepřem a cukrem (toho se nemusíte bát, krásně vytáhne chuť rajčat), přidala několik stroužků prolisovaného česneku a promíchala. Na závěr jsem přidala po větší snítce (celé) bazalky a rozmarýnu
Tohle celé jsem dala do trouby a pekla jsem na cca 180 stupňů. Vždycky, když se mi horní vrstva opekla, jsem to promíchala a pekla dál. Až do chvíle, kdy směs získala konzistenci hustší omáčky. Pak jsem ochutnávala a dochucovala.
Když byla směs tak akorát, vyndala jsem větvičky bazalky a rozmarýnu (teda to, co z nich zbylo), dala jsem ji do teplých sklenic a pro sichr ještě zavařila v zavařovacím hrnci.
Během vaření jsem si pořizovala záznam, který jsem házela do Reels na Instagram. Mrknout na něj můžete tady.