Kdo hledá, najde

Letošní léto prověřilo moje zahradnické nadšení. Jestli jsem začínala mít nabubřelý pocit, že svojí zahradě začínám rozumět, příroda mě vyvedla z omylu.

Doma zbožňujeme rajčata, sníme jich takovou spoustu, až to v našem okolí často vyvolává úsměvy. Díky téhle závislosti si každý rok zapisujeme, jaké druhy rajčat jsme vyseli, abychom se po ochutnání rozhodli, jestli jim dáme šanci i příště. Preferujeme nehybridní odrůdy, které je možné doma semenařit (o tom, jak si „vyrobit“ vlastní semínka rajčat, jsem psala tady).

Letošek byl ale jiný. Smutnější. S Honzou jsme na jaře vyseli 13 druhů rajčat a těšili se, jak si nasyslíme zásoby na zimu. Většinu ale skolila rajčatová plíseň, která se letos objevila nečekaně už v červenci (mrkněte sem, jestli vás zajímá, jak rajčatové plísni předcházet). Hned v první vlně tak zařvala třeba moje milovaná býčí srdce. Jestli jsem z keříčků zvládla sklidit pět plodů, je to až až.

Pár odrůd rajčat ale zvládlo i nepřízeň počasí (nebo jim trochu pomohl skleník) a rodí ještě teď. Tím pádem je jasné, že přeskočily některé moje stálice a zařadily se na první stupně popularity. Příští rok je stopro vysadím znova, protože jsou to pro mě nejlepší odrůdy rajčat – letos byly relativně odolné a skvělé na přímou konzumaci i vaření.

7 odrůd rajčat, které u nás vedou

San Marzano

Odrůda pro fajnšmekry. Miluje sluníčko a teplo, nejvíc se pěstuje v mojí milované Itálii, pod Vesuvem, u města San Marzano.

Není to tedy nejvhodnější odrůda do našich podmínek, ale ve skleníku u tyčky prosperuje skvěle. Podlouhlé plody jsou krásně vybarvené, chuťově výraznější a mají v porovnání s ostatními méně semínek. Perfektně se proto hodí na vaření i sušení.

Vysévali jsme z vlastních semínek, která jsme si předloni vyrobili.

Goldkrone

Letos jsme toto rajče testovali poprvé a už ho nedáme.

Žlutá tyčková odrůda s kulatými plody, které mají v průměru kolem 3 cm, je famózní. Šťavnatá, s pevnou dužinou a neskutečně sladká. A jestli se nepletu, bylo to první rajče, které jsme na záhonech sklízeli.

Goldkrone na venkovním záhonu sice letošní plísni nakonec podlehlo, ale zvládlo odolávat ze všech nejdéle. Za to má body navíc 🙂

Semínka jsme testovali prvně, kupovala jsem je na e-shopu Permaseminka.cz

Tyčkové Red cherry

Jestli existuje nějaká odrůda rajčete, která je dekorativní, je to tahle. Vyznačuje se extrémně dlouhými vijany s menšími červenými plody.

Milujeme je v salátech, protože jsou opravdu krásně sladké. Nebála bych se je ale dát i na gril nebo do trouby i s větvičkami. Jsou fakt krásné.

Stejně jako předchozí odrůdu jsme i tuto kupovali letos prvně, na Permasemínkách a rozhodně v ní budeme pokračovat.

Stupické polní rané

U nás doma klasika, která navíc pochází z bývalého Československa. Tuhle odrůdu od nás převzali ve zbytku světa a já ji zbožňuju.

Je to tyčkové rajče klasické velikosti i tvaru, krásně červené, sladké a výborné ke konzumaci za syrova i na vaření.

Vůči plísni není odolné, ale je rané, takže ho ve většině případů člověk zvládne sklidit dřív, než dojde k napadení. Dá se snadno semenařit, my už pár let jedeme z vlastních semínek.

Rajče Roma

Klasické masité rajče vhodné na vaření, sušení a výrobu kečupů. Má méně šťávy, o to víc dužiny a je krásně aromatické. Za mě je plus i silnější slupka, která jde při vaření snadno sloupnout.

Letos jsem ho měla venku i ve skleníku. Z venkovního záhonu už zmizelo, ale ve skleníku si lebedí. Doufám, že když nepřijdou brzké mrazy, vydrží až do října.

Rajče Koralik

Polodivoká keříčková odrůda rajčete, která se pěstuje bez vyštipování výhonů. Vytvoří opravdu bohatý keřík s malými plody, které jsou ale o něco větší než u divokých.

Plody mají asi nejkoncentrovanější rajčatovou chuť, na jakou jsem kdy narazila, jen to sbírání je trošku piplačka.

Rozhodně je doporučuju nenechat přezrát, pak jdou špatně otrhávat a praskají. Skvělé jsou samozřejmě na uzobávání a přímou konzumaci, ale povedlo se mi z nich udělat i vynikající čatní k sýrům.

Semínka jsme kupovali na Permasemínkách, kde je rovnou uvedeno, že tato odrůda je částečně rezistentní vůči plísni. A já to můžu potvrdit.

Divoké zlaté

Zasadit semínko, po zmrzlých přesadit sazeničku do záhonu a nechat být. Přesně takhle vypadá ideální pěstování divokých rajčat. Prostě zasadíte a o nic se nestaráte. Až o úrodu.

Žluté malé korálky jsou skvělou barevnou ozdobou salátů, tahle konkrétní odrůda má úžasně pevnou křupavou slupku, takže se snadno sklízí.

A co je důležité, odrůda je docela odolná proti plísni, navíc docela raná. Kupovala jsem klasicky na Permaseminka.cz.

Bonusová odrůda rajčete – nerajčete

Liči rajče

Letos jsme na něj narazili poprvé a prostě jsme ho museli vyzkoušet.

I když se označuje jako rajče, já bych ho chuťově přirovnala spíš k mochyni, přijde mi víc jak ovoce, než zelenina. Ale je to jedno, protože je výborné 🙂

Za mě má s rajčetem společné jediné, a to je způsob pěstování – u tyčky a s vylamováním bočních výhonů. Rostlinka má jinak krásně bílé květy (oproti žlutým rajčatovým) a dost velké trny. Takže manipulace s ní je náročnější, bez rukavic to jde dost blbě, ale výsledek stojí za to tak, že příští rok budeme pěstovat znova.

Řekla bych, že liči rajčátku se víc líbí na venkovním záhonu, ve skleníku mám menší plody. A co bych zmínila je, že se moc líbí mandelinkám bramborovým. Což nevím, jestli je dobře, každopádně jsme možná díky ní neměli ani jednu na bramborách.

Napsat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Send this to friend