Kdo hledá, najde

Všichni se zaměřujeme na to, kdy je ideální čas na jarní výsev a výsadbu, podzimní sklizeň už ale neřešíme.

Konec sezóny je stejně důležitý a dovolím si tvrdit, že se dá spousta úrody ještě zachránit.

Co sklidit do prvních mrazů

Ani špetku mrazu nesnese zelenina plná šťávy. Papriky, rajčata, okurky, cukety, lilky a dýně určitě vyndejte ze země, jakmile se mají teploty dostat (i krátkodobě) na nulu. O něco méně náchylné jsou celer a květák, ani těm ale mráz nesvědčí a před prvním výrazným ochlazením by měly být uskladněné. Cibule a česnek už nemají od prázdnin na záhonech co dělat. Jestli je tam čirou náhodou ještě máte, šup s nimi ven.

Skliďte i zelená rajčata. Můžete je nechat dozrát doma (článek o tom, jak nechat dozrát rajčata v teple mám tady) nebo, když už vám nedopatřením přemrznou, z nich uvařit chutney (recept na to naše už jsem s vámi sdílela v tomhle článku).

Papriky můžete sklízet klidně i zelené. To se týká samozřejmě barevných odrůd. Už v době technické zralosti (to znamená ve chvíli, kdy jsou plody zelené) se dají bez problémů konzumovat, ve fázi biologické zralosti se vybarvují podle odrůdy a jsou ještě o něco sladší.

Papriky nenechte nikdy přemrznout, z plodů se po prvním mrazu stane nepoužitelné blátíčko.

Zelenina, co trochu mrazu zvládne

Pak existuje skupina zeleniny, která pár přízemních mrazíků zvládne. Její sklizeň nemusíte hrotit při neočekávaném výkyvu počasí, ale delší zima už by jí dobře neudělala.

Řeč je o bramborách, ty při delších mrazech zesládnou, salátech, kedlubnách, červené řepě, zelí, kapustě, mangoldu. Asi si nevzpomenu na všechny druhy, ale poslouží selský rozum – ze záhonu by měla jít všechna zelenina, jejíž poživatelná část kouká nad zem.

Životnost těchto druhů zeleniny v zemi se dá prodloužit. Buď pokropením vodou před příchodem mrazu nebo přikrývkou z netkané textilie. Obojí na chviličku zabere a ochrání rostliny před spálením mrazem. Dlouhodobé řešení to ale není.

Otužilé druhy zeleniny

Ze země ven rozhodně nemusí jít všechno. Zelenina z podzimního výsevu (psala jsem o něm tady) je docela odolná. Na záhonech podzimní občasné mrazíky zvládne ředkev, ředkvičky, chřest, křen, černý kořen, zimní pórek, zimní zelí nebo růžičková kapusta.

Když na to přijde a není extrémně velká zima, v zemi klidně přezimuje i mrkev a petržel. Na dny s většími mrazy je lepší je přikrýt, ale jinak u nás v Posázaví přezimují v záhonech lépe než ve sklepě.

Růžičková kapusta přežije i zimu, nemá ale ráda střídání teplot nad a pod nulou. Jestli bude zima plná teplotních výkyvů, je lepší ji sklidit.

Napsat komentář

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Send this to friend