Tomatová polévka z pečených rajčat

Tomatová polévka je přesně ten typ jídla, co si dám s gustem v restauraci, ale doma se mi nikdy nepovedla bez chyby. 

Až minulý týden, kdy na ni došlo tak trochu z nouze. Lednice vybrakovaná, něco kolem osmé večer a žaludky zkroucené hlady (taky řešíte, co budete vařit až na poslední chvíli?). Všech našich oblíbených rajčatových receptů už jsme letos přejedení, a tak proběhl tisící pokus uvařit domácí tomatovou polévku. Nápad s pečenými rajčaty jsem našla někde na internetu a doladila si ho k obrazu svému A polévka byla tak dobrá, že se po ní zaprášilo.

Zkuste si ji taky udělat, myslím, že nebudete litovat:

Odhadem 2-3 kila rajčat (může jich být i víc, šetřit fakt nemusíte) nakrájím na půlky (nebo čtvrtky podle velikosti), narovnám na pečící papír na plech, pokapu olivovým olejem, posolím, opepřím. K téhle voňavé dobrotě přidám na velké kusy nakrájené dvě cibule a přidám neoloupanou palici česneku. Všechno peču na cca 200°C v troubě, dokud rajčata nemají takovou lehce připečenou krustičku. Trvá to tak půl hodiny až hodinu podle toho, jak komu peče trouba.

Pak to všechno vyndám a přendám do hrnce (česnek je potřeba vymáčknout ze slupky), ve kterém jsem si rozpustila lžičku másla. Přisypu hromadu čerstvé bazalky (jako fakt hromadu – aspoň plnou hrst, klidně ale i dvě), zaliju přiměřeným množstvím vody (já dala něco kolem tři čtvrtě litru, lepší je asi o něco méně a podle hustoty pak přilévat) a přidám skleničku sušených rajčat. Máme je domácí, tak nedokážu odhadnout množství, ale myslím, že může být podle chuti. Polévku krásně provoní a zvýrazní chuť čerstvých rajčat.

Všechno cca půl hodiny povařím, pak rozmixuju tyčovým mixérem a dochutím solí a pepřem, když je potřeba. Podávat se dá jen tak nebo třeba s terčem ze zakysané smetany, troškou chilli, pečivem apod.

Dobrou chuť a dejte mi vědět, jak vám chutná a klidně přijďte s nějakým tuningem tohohle receptu :).

 

Komentáře

Jana
29.9.2018 at 9:31
Petra zahradničí
1.10.2018 at 13:26
Iva
22.9.2018 at 14:29
Petra zahradničí
25.9.2018 at 21:55

Vložit odpověď