Kdo hledá, najde

Na světě snad neexistuje odolnější rostlina, než je máta. Byla to první bylinka, kterou jsem od táty na zahradu dostala. Půl roku živořila v květináči, než jsem jí našla ideální místo. Jasně, že byla základním stavebním kamenem pro bylinkovou zahrádku.

Jenže jsem jaksi zapomněla respektovat tátovo upozornění: „Pozor, strašně se rozrůstá.“. První sezónu jsem skákala nadšením, že se mátě daří. Letos za sebou máme dva roky společného soužití a tahle zelená potvora ze záhonu s úspěchem vytlačuje všechno ostatní. Dokonce i plevel.

Má to frajerka spočítaný. Hned na jaře půjde do mega květináče a dostane omezený životní prostor. Zjistila jsem, že i když jí spotřebujeme mraky na čaj a do sirupů, není potřeba jí mít plný záhon. Za sezónu ji dokážete i čtyřikrát kompletně ostříhat a vždycky obroste znova.

A tady je můj recept na mega jednoduchý meduňkovo mátový sirup

Přivedu do varu 3,5 litru vody, odstavím a hodím do ní 3 nakrájené citróny a velký svazek máty a meduňky (svazek o průměru klidně 10 cm, čím víc, tím bude výsledný sirup aromatičtější) a kávovou lžičku kyseliny citrónové. Všechno nechám do druhého dne louhovat. Pak přecedím přes sítko a plátýnko, nasypu 1 kg cukru a nechám za postupného ohřívání rozpustit.

Horký sirup nalévám do vymytých a usušených horkých sklenic a skladuju v chladném sklepě. Jak dlouho takhle vydrží, netuším, protože ho zvládneme vždycky vypít během dvou měsíců. Je skvělý jako šťáva, sladidlo do čaje nebo na výrobu domácí limonády.

2 Odpovědi na “Nesmrtelná máta”

  1. Peťka says: 10.11.2016 at 10:25

    Ahoj Péťo, super článek!
    Chtěla jsem se zeptat, jestli někdy napíšeš článek nebo dáš radu i nám městským zahradníkům, jejichž záhonem je pouze parapet. Potřebovala bych návod, jak pěstovat bylinky v květináči, aby mi po měsíci neumřely. Když koupím bylinky v supermarketu, přesadím je do květináčů (přičemž mám pak hlínu po celém svém 1+kk) a poprvé je otrhám, většinou už pak nenarostou – ani ta máta :/ Nějaký tip prosím?
    Díky,
    Peťka

    1. Petra zahradničí says: 10.11.2016 at 10:31

      Ahoj Peťko, hm, popřemýšlím a pár tipů zkusím sepsat :). Ale ze zkušenosti nedoporučuju kupovat bylinky v supermarketu. Jsou strašně rychlené a určené k okamžité spotřebě. Mám vlastně stejnou zkušenost třeba s bazalkou přesazenou do záhonu – chcípla asi po měsíci.

Napsat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Send this to friend