Recept na fantastickou chilli pastu

Letos se extrémně zadařilo chilli papričkám. Bohužel, jediný člen naší domácnosti, který z toho má upřímnou radost, je můj muž. 

On byl vlastně strůjcem nápadu, že vyzkoušíme, jakým odrůdám chilli papriček se u nás bude dařit. Jak to tak bývá u věci, které holduje jen omezený počet konzumentů, na naší zahradě se jim daří náramně. Vzhledem k tomu, že já si dám tak jedno chilli semínko ročně do dýňové polévky a stačí mi to, bylo nutné vymyslet, co s úrodou. A je tu úžasná chilli pasta. Námět na ni vzešel z kuchařky od Apetitu, ale doladila jsem ji k chuti manželově.

Recept na skvělou chilli pastu, která chutná i odpůrcům papriček

Na grilu opeču mix různě pálivých chilli papriček (něco kolem půl kila) a když začnou puchýřovatět, vyndám je a zavřu do misky, aby se spařily. Pak se je pokusím oloupat. Nejde to úplně dobře, mršky malé drží, ale to nevadí. Co se nepovede oloupat, nechám. Dám do mixéru (včetně semínek) společně s oloupaným česnekem podle chuti (my česnekujeme hodně, takže jsem dala dvě palice, ale je to docela dost), hrstí oblíbených čerstvých bylinek (bazalky a oregána), osolím, opepřím a mixuju do hladka. Ke konci přiliju trošku jablečného octa (dávala jsem kolem 1 dl) a kvalitního olivového oleje (ten až nakonec pro správnou hladkou konzistenci). Vše je potřeba ochutnávat a dochucovat. U octa mám trošku zábrany, ale nebojte se ho. Olej je zase pro takovou pěknou lesklou konzistenci.

Jakmile je hotovo, dám do nahřátých čistých skleniček, utáhnu a zavářím podle velikosti skleniček 20 min. při 80° C.

Pasta je skvělá třeba do sendvičů, na grilování, na nakládané hermelíny a myslím, že by se dala skvěle použít i do nejrůznějších dipů.

 

Vložit odpověď