Kdo hledá, najde

Letos to s rajčaty vypadalo dost bídně. Nakonec ale úroda nebyla tak špatná a nejvíc je drobotiny – cherry a divokých, se kterou jsem si tak trochu nevěděla rady.

Milujeme si v zimě otevřít sklenici s domácí rajčatovou omáčkou na těstoviny (recept už jsem vám sem házela, najdete ho tady), jenže pan domácí chce omáčku z loupaných rajčat a loupat drobotinu prostě nechci.

A protože malých rajčat se nakonec urodilo neuvěřitelně moc, zkusila jsem je proměnit do čatní. Už jsem udělala asi tři várky, protože je to vynikající jako dip třeba k sýrům, a první zařvala během týdne.

Recept na rajčatové čatní

Důležité je říct, že jsem všechno dělala tak nějak od oka a recept ladila za pochodu pomocí systému ochutnávání. Myslím, že tahle věc to snese.

Co jsem potřebovala:

  • spoustu malinkatých rajčátek (já jsem použila kombinaci žlutých a červených divokých)
  • olivový olej
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • bazalku a rozmarýn

Postup:

Rajčata jsem rozprostřela do většího pekáčku až po okraj. Zakápla jsem olivovým olejem, posypala pepřem a cukrem (toho se nemusíte bát, krásně vytáhne chuť rajčat), přidala několik stroužků prolisovaného česneku a promíchala. Na závěr jsem přidala po větší snítce (celé) bazalky a rozmarýnu

Tohle celé jsem dala do trouby a pekla jsem na cca 180 stupňů. Vždycky, když se mi horní vrstva opekla, jsem to promíchala a pekla dál. Až do chvíle, kdy směs získala konzistenci hustší omáčky. Pak jsem ochutnávala a dochucovala.

Když byla směs tak akorát, vyndala jsem větvičky bazalky a rozmarýnu (teda to, co z nich zbylo), dala jsem ji do teplých sklenic a pro sichr ještě zavařila v zavařovacím hrnci.

Během vaření jsem si pořizovala záznam, který jsem házela do Reels na Instagram. Mrknout na něj můžete tady.

4 Replies to “Recept na vynikající rajčatové čatní”

  1. Iveta says: 22.9.2024 at 5:19

    Zdravím,
    dělám podobný recept také, jenom místo cukru dávám rozinky. Je to vynikající.

    1. Petra says: 24.10.2024 at 16:25

      Super, rozinky znějí skvěle 🙂

  2. Miluška says: 18.9.2024 at 19:03

    Dnes vyzkoušeno, moc jsme si pochutnali. Opečený chléb s taveným sýrem – skvělé. Uděláno z divokých rajčat

    1. Petra says: 19.9.2024 at 9:58

      Hezký den Miluško, moc děkuju, jsem ráda, že chutnalo 🙂

Napsat komentář

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Send this to friend