Proč a jak zaštipovat rajčata

Mám pocit, že v našich končinách je už takovým folklórem pěstovat si vlastní rajčata. Na záhonech, v květináčích, pytlích a nevím kde ještě.

A to je super. Kdyby za mnou kdokoliv přišel, ať mu dám tip na jeden druh zeleniny pěstované doma, byla by to rajčata. Jsou nenáročná na podmínky (i když letošní vlhko jim úplně nesvědčí), neprahnou po přehnané pozornosti a dokážou odměnit bohatou úrodou. A tu si zajistíte pravidelným zaštipováním výhonků. Rostlina se nebude zbytečně vysilovat energií posílanou do nových větviček a bude ji koncentrovat do plodů. Pokud byste nechali výhony růst, riskujete i příliš bujnou vegetaci, která by snáz podlehla plísni.

Jak vyštipovat rajčata

  1. Vyštipují se jen tyčková rajčata. Keříčková ani divoká ne, u těch je košatění naopak žádoucí.
  2. Pryč patří všechny boční výhony (tzv. zálistky). Objevíte je snadno – jsou mezi hlavním stonkem a listem. Jestli pořád tápete, mrkněte na tohle moje video.
  3. Pomocí prstů se výhony buď vylomí nebo můžete zapojit nehty a vyštípnout je. Někdo tvrdí, že při použití prvního způsobu mají výhonky tendenci obrazit znova. Já na naší zahradě nic takového nikdy nepozorovala, ale třeba se mýlím.
  4. Na vyštipování nepoužívejte nůžky nebo nůž, riskovali byste přenos chorob mezi jednotlivými rostlinami.
  5. Je dobré obejít rajčata jednou týdně a výhonky zaštípnout, dokud jsou malé. Když je necháte přerůst, budou silné a jejich vylomením rostlinu víc poraníte. A logicky tím zvýšíte riziko napadení nějakou chorobou nebo plísní.
  6. Důvodů, proč vyštipovat výhonky v rané fázi, je víc. Třeba i ten, že až nasadí květy, už vám je bude líto vylomit.

Vložit odpověď

Send this to friend