Kdy a jak sbírat šípky

Zimu bez šípků si nedokážu představit. Každý rok trávíme ty nejsychravější dny s rukama v pichlavých větvích, abychom si nasyslili zásoby. Na rovinu přiznávám, že zrovna tohle mezi moje nejoblíbenější činnosti nepatří :). Jenže, šípky jsou šípky a vitamín C se prostě v zimě hodí.

Nedávno mě ale překvapil jeden můj známý, který se divil, že šípky chodíme sbírat už v září nebo říjnu. Prý by se měly sbírat až po prvních mrazech… Tak jsem pátrala a zjistila, že to s těmi šípky není tak jednoduché. Před prvními mrazy se sbírají, pokud je chcete nasušit na čaj. Přemrzlé jsou naopak vhodnější na marmeládu nebo šípkovou omáčku. To jen, abychom v tom měli jasno :).

Letos se chystám i na šípkový sirup, určitě o něm podám report. Prozatím ale sbírám zásoby na sušení. Zdravé, pevné plody otrhám, doma omyju a šoupnu do sušičky. Tam si odpočívají ze všech plodů asi nejdýl – klidně i tři dny v kuse. Dokud nejsou na omak úplně tvrdé. Pak je přesypu do plátěného pytlíčku a schovám na suché místo.

Část zároveň rozdrtím na čaj, a to může být další oříšek. Šípky totiž mají nepříjemně pichlavé chloupky, které vlezou snad všude a koušou i po osprchování. Táta mi kdysi poradil skvělou vychytávku – nasypat šípky do mixéru a několika pulsy je trošku pomixovat. Drť je lepší skladovat ve skleněných dózách a vždy odebrat potřebné množství. Já používám lžíci směsi na konev o objemu 1,7 litru a zalívám vodou o teplotě kolem 70°C (aby se nezničil vitamín C). A ještě jedna vychytávka – aby vás chloupky z šípků neotravovaly v čaji, je dobré používat čajové pytlíčky. Mají je v prodejnách s čajem a kávou, kde jsou ale docela dost drahé. Levnější a stejně dobrá kvalita je i v dm drogerii, kde stojí balení o asi 100 ks kolem 50 Kč.

K čemu jsou šípky dobré

Šípky jsou takový malý zázrak přírodní medicíny. Obsahují vitamín A, B a mraky vitamínu C. Dřív se dokonce používaly při léčbě kurdějí, dnes jsou fajn hlavně při nachlazení nebo chřipce. Zároveň jsou močopudné, takže vhodné při léčbě zánětu močového měchýře. A prý působí také protinádorově. Při jednom šálku denně se údajně zbavíte únavy. To bych osobně neřekla, ale třeba to zrovna vám bude fungovat.

 

Komentářů

12.10.2017 at 12:43
Petra zahradničí
13.10.2017 at 9:45
Barbora Jurincová
10.10.2017 at 14:05
Petra zahradničí
10.10.2017 at 14:27
Iva Mokrá
5.10.2017 at 17:59
Petra zahradničí
6.10.2017 at 8:40

Vložit odpověď