Zimu bez šípků si nedokážu představit. Každý rok trávíme ty nejsychravější dny s rukama v pichlavých větvích, abychom si nasyslili zásoby. Na rovinu přiznávám, že zrovna tohle mezi moje nejoblíbenější činnosti nepatří :). Procházky jo, ale ten sběr z trnitých větví… Jenže, šípky jsou šípky a vitamín C se prostě v zimě hodí.
Nedávno mě ale překvapil jeden můj známý, který se divil, že šípky chodíme sbírat už v září nebo říjnu. Prý by se měly sbírat až po prvních mrazech… Tak jsem pátrala a zjistila, že to s těmi šípky není tak jednoduché. Před prvními mrazy se sbírají, pokud je chcete nasušit na čaj. Přemrzlé jsou naopak vhodnější na marmeládu nebo šípkovou omáčku. To jen, abychom v tom měli jasno :).
Zdravé, pevné plody otrhám, doma omyju a šoupnu do sušičky. Tam si odpočívají ze všech plodů asi nejdýl – klidně i tři dny v kuse. Dokud nejsou na omak úplně tvrdé. Pak je přesypu do plátěného pytlíčku a schovám na suché místo.
Část zároveň rozdrtím na čaj, a to může být další oříšek. Šípky totiž mají nepříjemně pichlavé chloupky, které vlezou snad všude a koušou i po osprchování. Táta mi kdysi poradil skvělou vychytávku – nasypat šípky do mixéru a několika pulsy je trošku pomixovat. Drť je lepší neskladovat, ale udělat si ji vždy čerstvou. Já používám lžíci pomixované směsi na konev o objemu 1,7 litru a zalívám vodou o teplotě kolem 60 °C (aby se nezničil vitamín C). A ještě jedna vychytávka – aby vás chloupky z šípků neotravovaly v čaji, je dobré používat čajové pytlíčky. Ty se dají koupit buď v podobě jednorázových papírových nebo plátěných, opakovaně použitelných.
K čemu jsou šípky dobré
Šípky jsou takový malý zázrak přírodní medicíny. Obsahují vitamín A, B a mraky vitamínu C. Dřív se dokonce používaly při léčbě kurdějí, dnes jsou fajn hlavně při nachlazení nebo chřipce. Zároveň jsou močopudné, takže vhodné při léčbě zánětu močového měchýře. A prý působí také protinádorově. Při jednom šálku denně se údajně zbavíte únavy. To bych osobně neřekla, ale třeba to zrovna vám bude fungovat.
A jestli vás zajímá o šípkách víc informací, najdete je tady v novějším článku, který jsem doplnila i o informace ze starých herbářů.
Dobrý den, prosím o radu, včera jsem nasbírala krásné tvrdé červené šípky na čaj, ale už byly o víkendu mrazíky. Je možné i přes ty mrazíky použít tu drcenou verzi z mixéru právě na čaj? A nevyčetla jsem, zda na ten čaj používáte k mixování šípky čerstvě natrhané nebo mixujete až po usušení?
Děkuji, Simona Zelená
Dobrý den Simono, jestli jsou šípky tvrdé, tak ještě nejsou přemrzlé (mají dost tvrdou slupku, takže je první mrazíky nepoškodí). Použít je můžete libovolně 🙂
Ahojky dámy,
věnuji se sběru a konzumaci šípků již několik let, ráda se podělím o zkušenost. Můžete ušetřit za čajové sáčky jelikož
existuje od TESCOMY celoplastoví cedníček /tmavě hnědý/, přes který chloupky neprojdou:-)))) Sehnala jsem jej loni v domácích potřebách OC Chodov.
Zdeňka
Zdravím Vás Zdeňko, díky moc za tip, to by se hodilo. Prozkoumám :). Mějte se krásně, Petra
Parádní článek, jak to s těmi šípky tedy je. Díky za super tipy na zpracování do čaje!
Jitko, díky za pochvalu 🙂
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na ty čajové sáčky… Včera jsem byla v DM jen na skok, neměla jsem moc času na hledání, tudíž jsem je nikde nenašla… Mohla bych se teda zeptat, kde (v jakém oddělení) je mám, prosím, zhruba hledat?? Děkuji moc :)…
Dobrý den Báro, zjistila jsem, že každé DMko má organizaci trošku jinou, ale u nás mají sáčky na čaj v oddělení domácích potřeb. Tam, kde jsou kuchyňské kravinky (drátěnky, lapače molů a octomilek…). Zkuste se zeptat, prodavačky mě většinou navedou dobře, když se ptám :).
Díky za milý příspěvek o šípkách…..zrovna se na ně chystám.Oceňuji i radu ohledně sáčků na čaj-přiznám,že jsem vůbec nevěděla,že něco takového existuje.Tak zase někdy-Iva
Ivo, já díky za milý vzkaz. Sáčky na čaj pro mě byly před lety hodně příjemným překvapením. Nepropustí ani jeden chloupek z šípků a dají se i kompostovat :).