Kdo hledá, najde

Díky spolupráci s Knižním klubem se mi občas dostanou do ruky knížky o zahradničení, na které je radost pohledět. To je případ i těchto dvou novinek. Pojďte do nich nakouknout se mnou.

Pěstování v nádobách, Geoff Stebbings

Víc návodné pěstování květin v nádobách být nemůže. Mně se tak moc líbí, když jsou v létě terasy a balkóny ozdobené rostlinami v nejrůznějších truhlíkách, květináčích, starých hrncích…, ale sama jsem se vždycky zmohla maximálně na to, že jsem vyšoupla ven letnit pokojovky a případně vysela pár letniček.

Ale myslím, že letos by se to mohlo změnit. Možná i díky téhle knížce. Extrémně jednoduše a polopaticky radí, jak vůbec osázet květináče, jak je dekorovat do skupin, i co si potenciálně může rozumět v jednom prostoru. Velká část knihy je věnovaná jednotlivým rostlinám (pro mě je fajn point to, že spoustu z nich můžu pěstovat i v záhonech), jejich pěstování, péči a řešení případných problémů. Včetně názorného kalendáře a fotek. Prostě polopaticky.

Nezalévat, přesto sklízet, Christine Weidenweberová

Myslím, že tohle téma bude stále aktuálnější. Léta u nás v posledních letech vypadají jak v přímořských letoviscích a extrémní sucha nejsou úplnou výjimkou. Spousta lidí o tom, jak budou v létě zahradu zalévat, buď vůbec nepřemýšlí nebo jen v horizontu toho, že je potřeba nastřádat dostatek dešťovky.

Myslím, že tahle knížka vám otevře oči. Relativně detailně popisuje, co udělat pro to, aby vaše půda dokázala zadržovat vodu, jaké rostliny pěstovat, když jste v extrémně suchých oblastech (hluboko kořenící druhy jsou vhodnější než mělce kořenící, protože vrchní vrstva půdy vyschne nejrychleji), že je super mulčování, i jak po sobě střídat plodiny.

Výhodou je, že jde o relativně tenkou knížku, která vás ale zásobí spoustou užitečných informací.

Napsat komentář

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Send this to friend