5 tipů na výsev semínek pro začátečníky

Na internetu člověk najde skoro všechno a o to víc mě překvapuje, že těch úplně základních, fakt blbuvzdorných, návodů je tam pomálu.

Já třeba dlouho bojovala s tím, jak vysévat semínka. Není to žádná raketová věda, ale člověku s nulovými zkušenostmi to docela pomůže. Tak jsem pro ty, co tápou stejně jako já před pár lety, sepsala polopatický návod:

  1. Platí základní pravidlo – čím menší semínka, tím méně hluboko se vysévají. Takže třeba hrách a fazole se dávají cca 4 cm pod zem (normálně je tam zapíchnu dvěma prsty), rajčata, papriky nebo okurky vysévám cca 0,5 cm pod zem a pidi semínka, jako třeba kedlubny, mrkev nebo zelí jen popráším zeminou, aby se semínka při zálivce nevyplavila.
  2. Do semenáčků (skvěle poslouží třeba plata od vajec, semenáčky po muškátech nebo se dají koupit plata v zahradnictví) se snažím dávat po dvou větších semínkách (např. rajčata, papriky nebo okurky) nebo čtyřech malých (kedlubny, zelí, kapusta). Jakmile rostlinky vyrostou a mají dva pravé lístky (= mají 4 lístečky), je čas je vyjednotit. Návod, jak pikýrovat sazeničky, už jsem psala dřív.
  3. Rozdíl je také mezi tím, co se předpěstovává, a co se vysévá přímo na záhony:
    • Předpěstovávají se papriky, rajčata, kedlubny, zelí, kapusta, květák, celer, pórek, bylinky, jarní cibulka, brokolice.
    • Rovnou do záhonů se dávají hrách, fazole, cibule sazečka, červená řepa, mangold, mrkev, saláty, ředkvičky, ředkev, špenát.
    • Tak i tak můžete pěstovat okurky, cukety a dýně. Já si je předpěstovávám, protože rovnou vyřadím sazenice, které nejsou vitální, ale znám spoustu lidí, kteří dávají semínka rovnou do záhonu. Do záhonu se dají vysévat i některé druhy kedluben (aspoň podle návodu na sáčku se semínky), ale upřímně neznám nikoho, kdo by to tak dělal.
  4. Když něco vyséváte přímo do záhonu, je důležité jednotlivé rostlinky protrhávat, aby měla každá dost prostoru pro tvorbu plodů (nebo hlávek v případě salátu). Co se mi osvědčilo, je vysít vše do řádků, ne moc natěsno (pomůže naředit semínka pískem v poměru 1:2) a to, co protrhám, rovnou zpracovávám do salátů i s kořínky. Týká se to mrkve, salátů, ředkviček, řepy, mangoldu… Dřív jsem takovou věc vůbec neznala, ale jestli to zkusíte, budete se divit, jak už i malé rostlinky chutnají po zralé zelenině.
  5. Pro skvělý výsledek je také důležité výsev správně načasovat. Některá semínka se proderou na svět rychle, jiným to naopak trvá extra dlouho (třeba paprikám). Kdy co vysévat jsem psala v tomhle článku. Obecně ale platí, že všechna semínka letní a podzimní zeleniny byste měli mít v zemi do konce března.

Vložit odpověď