Nesmrtelná máta

Na světě snad neexistuje odolnější rostlina, než je máta. Byla to první bylinka, kterou jsem od táty na zahradu dostala. Půl roku živořila v květináči, než jsem jí našla ideální místo. Jasně, že byla základním stavebním kamenem pro bylinkovou zahrádku.

Jenže jsem jaksi zapomněla respektovat tátovo upozornění: „Pozor, strašně se rozrůstá.“. První sezónu jsem skákala nadšením, že se mátě daří. Letos za sebou máme dva roky společného soužití a tahle zelená potvora ze záhonu s úspěchem vytlačuje všechno ostatní. Dokonce i plevel.

Má to frajerka spočítaný. Hned na jaře půjde do mega květináče a dostane omezený životní prostor. Zjistila jsem, že i když jí spotřebujeme mraky na čaj a do sirupů, není potřeba jí mít plný záhon. Za sezónu ji dokážete i čtyřikrát kompletně ostříhat a vždycky obroste znova.

A tady je můj recept na mega jednoduchý meduňkovo mátový sirup

Přivedu do varu 3,5 litru vody, odstavím a hodím do ní 3 nakrájené citróny a velký svazek máty a meduňky (svazek o průměru klidně 10 cm, čím víc, tím bude výsledný sirup aromatičtější) a kávovou lžičku kyseliny citrónové. Všechno nechám do druhého dne louhovat. Pak přecedím přes sítko a plátýnko, nasypu 1 kg cukru a nechám za postupného ohřívání rozpustit.

Horký sirup nalévám do vymytých a usušených horkých sklenic a skladuju v chladném sklepě. Jak dlouho takhle vydrží, netuším, protože ho zvládneme vždycky vypít během dvou měsíců. Je skvělý jako šťáva, sladidlo do čaje nebo na výrobu domácí limonády.

Komentáře

Peťka
10.11.2016 at 10:25
Petra zahradničí
10.11.2016 at 10:31

Vložit odpověď