Co s přemrzlými rajčaty?

Tak jo, nebudu si tu hrát na skvělou zahradnici a podělím se i o svoje faily. Letos se mi nějak nepodařilo včas zasadit rajčata a tahle chyba se se mnou táhla celou sezónu.

Vlastně by se dalo říct, že jsem vykročila špatnou rajčatovou nohou už zkraje roku. Tady jsou chyby, kterých jsem se letos dopustila a příští rok se jich určitě vyvaruju:

  1. Semínka rajčat jsem vysela moc brzo (už někdy v březnu). Byla na ně ještě tma a za oknem se táhly za světlem. Sazeničky proto byly hodně slabé.
  2. Jakmile to šlo, putovaly sazeničky do balkónového fóliovníku (mám úplně nejobyčejnější od Hechtu a úplně stačí). Jenže jsem ho umístila na jižní stranu a minimálně půlka výsadby mi i přes každodenní zálivku uschla pod pálivým sluníčkem.
  3. Zbylou půlku (tzn. asi 30 sazenic) jsem chtěla mermomocí zachránit, jenže jsem na taková kvanta neměla připravené záhony. Takže jsem ryla ostošest, ale i tak šly sazeničky do hlíny až začátkem června.
  4. Proč rajčatům zastřihávat křidýlka, když můžou mít na zahradě rozlet… No tak to byl další velký přešlap a měla jsem poslechnout rady táty, který při každé návštěvě říkal: „Vyštipuj ty rajčata, takhle moc rostou a nestihnout ti dozrát.“ Měl pravdu. Z keříčků se staly keře (z některých skoro stromy) a kdyby tu bylo teplo, tak rodí ještě teď. Jenže teplo není..
  5. No a jako třešnička na dortu letos docela dost pršelo. U nás bohužel přívalově, takže rajčata pod tím kvantem vody praskala a plesnivěla.

Výsledek letošního fiaska? Rajčata začala rodit pozdě – až v půlce prázdnin. Úrody byla oproti loňsku asi tak půlka, i když keřů dvojnásobek. A protože jsem z nich chtěla dostat co nejvíc, nechala jsem je v záhonech až do prvních mrazíků. Příště dám na tátu a zelená rajčata otrhám a dám někam na okno dozrát. Jakmile totiž jednou přemrznou, už v místnosti nedozrají, ale shnijou.

Jenže já jsem holka šikovná a od známého jsem vydyndala recept na překvapivě skvělé chutney ze zelených rajčat. Tady je recept :).

Chutney ze zelených rajčat

Potřebuji: 1kg zelených nedozrálých rajčat, 250 g cibule, 250 g jablek, 200 g cukru krupice, 2 stroužky česneku, 1 feferonku, po 1 lžičce soli, mletého pepře, mletého nového koření, mletého zázvoru a 2 dl octa.

Postup:

  • Rajčata a jablka omyju
  • Cibuli oloupu, jablka oloupu a vykrájím a vše nakrájím na malé kostičky
  • Přesypu do většího hrnce, zastříknu vodou a za občasného promíchání dusím asi 30 min.
  • Přidám cukr, sůl, ocet a koření a dusím tak dlouho, dokud směs trošku nezhoustne.
  • Horké plním do čistých nahřátých skleniček, pořádně zavřu a nechám vychladnout dnem vzhůru.

Chutney ze zelených rajčat má pikantní sladkokyselou chuť a dávat si ho můžete všude tam, kam by se vám hodila kyselá okurka.

Hodně opatrně by ho měly jíst jen těhotné ženy a malé děti. Zelená rajčata totiž obsahují solanin a tomatin, které jsou toxické. I když jejich toxicitu kyselý nálev stáhne, platí při konzumaci pravidlo „všeho s mírou“.

Vložit odpověď