Na internetu člověk najde skoro všechno a o to víc mě překvapuje, že těch úplně základních, fakt blbuvzdorných, návodů je tam pomálu.
Já třeba dlouho bojovala s tím, jak vysévat semínka. Není to žádná raketová věda, ale člověku s nulovými zkušenostmi to docela pomůže. Tak jsem pro ty, co tápou stejně jako já před pár lety, sepsala polopatický návod:
- Platí základní pravidlo – čím menší semínka, tím méně hluboko se vysévají. Takže třeba hrách a fazole se dávají cca 4 cm pod zem (normálně je tam zapíchnu dvěma prsty), rajčata, papriky nebo okurky vysévám cca 0,5 cm pod zem a pidi semínka, jako třeba kedlubny, mrkev nebo zelí jen popráším zeminou, aby se semínka při zálivce nevyplavila.
- Do sadbovačů (skvěle poslouží třeba plata od vajec, plastové květináče po muškátech nebo se dají koupit plata v zahradnictví) se snažím dávat po dvou větších semínkách (např. rajčata, papriky nebo okurky) nebo čtyřech malých (kedlubny, zelí, kapusta). Jakmile rostlinky vyrostou a mají dva pravé lístky (= mají 4 lístečky), je čas je vyjednotit. Návod, jak pikýrovat sazeničky, už jsem psala dřív.
- Rozdíl je také mezi tím, co se předpěstovává, a co se vysévá přímo na záhony:
- Předpěstovávají se papriky, rajčata, kedlubny, zelí, kapusta, květák, celer, pórek, bylinky, jarní cibulka, brokolice.
- Rovnou do záhonů se dávají hrách, fazole, cibule sazečka, červená řepa, mangold, mrkev, kořenová petržel, saláty, ředkvičky, ředkev, špenát.
- Tak i tak můžete pěstovat okurky, cukety a dýně. Já si je předpěstovávám, protože rovnou vyřadím sazenice, které nejsou vitální, ale znám spoustu lidí, kteří dávají semínka rovnou do záhonu. Do záhonu se dají vysévat i některé druhy kedluben (aspoň podle návodu na sáčku se semínky), ale upřímně neznám nikoho, kdo by to tak dělal.
- Když něco vyséváte přímo do záhonu, je důležité jednotlivé rostlinky protrhávat, aby měla každá dost prostoru pro tvorbu plodů (nebo hlávek v případě salátu). Co se mi osvědčilo, je vysít vše do řádků, ne moc natěsno (pomůže naředit semínka pískem v poměru 1:2) a to, co protrhám, rovnou zpracovávám do salátů i s kořínky. Týká se to mrkve, salátů, ředkviček, řepy, mangoldu… Dřív jsem takovou věc vůbec neznala, ale jestli to zkusíte, budete se divit, jak už i malé rostlinky chutnají po zralé zelenině.
- Pro skvělý výsledek je také důležité výsev správně načasovat. Některá semínka se proderou na svět rychle, jiným to naopak trvá extra dlouho (třeba paprikám). Kdy co vysévat jsem psala v tomhle článku a jestli na to nechcete myslet, mohl by se vám hodit některý z mých zahradnických diářů, kde jsou termíny všeho zapsané. Obecně ale platí, že všechna semínka letní a podzimní zeleniny byste měli mít v zemi do půlky dubna.