Kdo hledá, najde

Zavařování je láska. Tak velká, že ho na konci prázdnin proklínám, protože u plotny a zavařovacího hrnce trávím víc času, než bych chtěla.

Dneska vám tu nenabídnu várku nových receptů, ale pár tipů, jak technicky zavařovat, když z jakéhokoliv důvodu nemáte zavařovací hrnec.

Ten totiž vůbec není podmínkou pro to, abyste si do spíže schovali ve skleničkách úrodu ze zahrady. Usnadní práci, člověk nemusí nad ničím přemýšlet a hlídat čas, ale taky zabere spoustu místa a je potřeba ho někde skladovat. Když místo není, vůbec se nemusíte trápit.

Takhle to totiž jde bez problémů taky:

Zavařování v klasickém hrnci

Ještě nedávno jsem takhle zavařovala taky. Stačí mít větší hrnec, na dno položit hadr nebo složenou utěrku (aby sklenice v hrnci neposkakovaly a nezvyšovalo se riziko prasknutí), vyskládat vedle sebe naplněné a pevně uzavřené sklenice s dobrotami a zalít vodou cca do poloviny výšky sklenic.

Obvyklá teplota pro zavařování je 85 °C, což už prstem neotestujete. Hodí se mít po ruce kuchyňský teploměr a nebo teplotu odhadovat od oka – když se voda začne lehce vlnit, je to tak akorát. Takto by to mělo být po celou dobu zavařování, tj. cca 20 minut u klasické zavařovací sklenice.

Pak stačí sklínky vyndat a nechat vychladnout.

Zavařování v troubě

Velmi podobný způsob tomu předchozímu, výhodou je, že si dokážete teplotu nastavit. Použijte hluboký plech nebo pekáček, opět dejte na dno utěrku nebo hadr, vyskládejte naplněné sklenice a zalijte vodou, co to půjde, aby nevytékala přes okraje.

Do trouby obsah vložte, až když bude vyhřátá na 150 °C (u horkovzdušné trouby předehřívat nemusíte) a od chvíle, kdy se voda v pekáčku začne vlnit, nechte 30 minut. Pro sichr můžete nechat sklenice vychladnout v pekáčku a otevřít dvířka trouby.

Zavařování v myčce na nádobí

Je to jednoduché jak facka, jen tedy ze všech způsobů zavařování ten nejméně šetrný ke spotřebě vody.

Naplněné a pevně zavřené sklenice vyskládejte do myčky tak, aby stály rovně (nehrozí pak, že tekutina ze sklenic vyteče) a bez vložení tablety zapněte spotřebič bez nádobí na nejteplejší možný program. Když tuhle akci uděláte až večer, je šance, že se trefíte aspoň do sazby za noční proud a ušetříte nějakou kačku za elektřinu. Sklenice navíc můžete v myčce nechat pomalu chladnout až do rána.

A kdybyste chtěli pár tipů na to, čím sklenice plnit, tady najdete pár našich osvědčených receptů.

Napsat komentář

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Send this to friend