Příprava skleníku na novou sezónu

Letošní sezónu ve skleníku nechci podcenit, a tak je nejvyšší čas ho připravit na nálož semínek, sazeniček a zeleniny. Uff.

Loni jsme si splnili sen a postavili skleník. Jaký, od koho a jaké byly naše první dojmy, jsem tehdy psala v tomhle článku. Poprvé jsme si vyzkoušeli, jaké to je pěstovat zeleninu na záhonech venku i vevnitř, a protože to letos chceme upgradovat, není čas ztrácet čas. Semínka už se třesou.

Zbavit se loňských zbytků

Teda ono slovo zbytky zní strašně, zvlášť když si uvědomím, že nám tam celou zimu rostly ředkvičky, pórek, polníček a roketa. Takže je nejvyšší čas všechno sklidit, zdlábnout a udělat místo novým nájemníkům.

Dosypat záhony

Při té rychlosti, jakou jsme loni skleník plnili hlínou, hnojem a černým uhlím, se není co divit, že výška materiálu v záhonech klesla. A to docela o dost, můj střídmý odhad je tak dvacet čísel.

Proto nás v nejbližších dnech čeká řehole – přeházet komposty a uzrálý materiál využít ve skleníku. Pod čerstvý kompost ale ještě přijde koňský hnůj. Pod kompost proto, že by mohl sazenice spálit, kdybychom je zasadily přímo do něj. Takhle než jim dostatečně dorostou, bude hnůj zetlelý.

Jestli máte zdroj koňského (nebo i kravského) hnoje někde po ruce, určitě ho využijte (jen si dejte bacha na to, aby hnůj pocházel z farmy, kde říkají NE chemii a nepodávají zvířatům antibiotika a hormony). Zeminu perfektně nakypří, je skvělým zdrojem dusíku i dalších minerálů a použít se dá na zeleninu i okrasnou zahradu. My ho před ostatními hnoji upřednostňujeme jednak kvůli pro nás snadné dostupnosti, ale taky proto, že má velkou výhřevnost, takže skleník i vytopí.

Dokoupit, co chybí

Kupodivu se nám povedlo pořídit skleník podle představ. Jediné, nad čím váháme, je výměna všech oken za automatická (teď máme jen jedno), protože hlídat venku počasí a běhat skleník otevírat, když je vedro, je docela opruz. Ale na druhou stranu je to dobrý tělocvik 🙂

Co ale dokupovat budeme (nebo možná vyrábět svépomocí, uvidíme, jak bude čas a chuť), je okno do skleníku. Doteď jsme vždycky měli všechny sazeničky doma v přenosném pařeništi a vždycky nám to tu přerůstá přes hlavu. Máte s ním někdo zkušenosti? Podělte se prosím 🙂

Vložit odpověď