Jedno velké okurkové trápení

Dovolili jsme si odjet na pět (!) dní pryč a zahrada nám to nedarovala. I když nám naši zlatí sousedi během nepřítomnosti skočili všechno zalít, truhlíky na oknech přežily s velkým vypětím a zelenina vyrostla do gigantických rozměrů. No což o to, v podstatě ze všeho jsem měla radost. Až na nakladačky. Milujeme ty maličké, velké tak akorát na dvě sousta. Co úžasně křupnou, když do nich kousnete… No tak těch letos budeme mít pár. Zato bude hromada velkých a ještě větších nakrájených na kolečka nebo špalíčky.

A tak se zrodil ten zpropadený nápad udělat si rychlokvašky. Vlastně jsem je nikdy nezkoušela. A ve všech kuchařkách se dušují, že jejich výrobu zvládne školačka druhé třídy na základce. OK. Jde se na to.

Střih. O pár dní později jsem bohatší o zkušenosti a asi tak o 8 kg přerostlých okurek chudší (a kompost bohatší). Všechny tři (!) pokusy šly do háje. Prostě zplesnivěly. A to jsem si dávala u každé várky větší a větší pozor na to, aby ani kousek nevyplaval nad hladinu. No, u posledního to byl bobkový list, který zavinil, že to celé zplesnivělo.

Rozhodla jsem se, že tomu dám ještě jednu šanci. Na lince už mi stojí kvašák půjčený od babičky, co se celý třese, až ho naplním přerostlými okurkami. Chápete, že sebemrskačsky čekám, až mi ty okurky na zahradě zase přerostou, abych si mohla dát pokus číslo 4? Jestli nevyjde, už to nikdy zkoušet nebudu.

A prosím, uklidněte mě, že nejsem jelito jen já. Že i vám rychlokvašky plesniví…

A kdybyste měli chuť se do rychlokvašek taky pustit, tady je recept, který jsem zkoušela:

Rychlokvašky podle Apetitu

přerostlé okurky nakladačky | 3 palice česneku | 5 kuliček nového koření | 8 kuliček pepře | lžička hořčičných semínek | 5 hřebíčků | 2 bobkové listy | 6 lžic soli | 4 stonky kopru | pár listů černého rybízu | 2 litry vody

Všechny suroviny omyjete, okurky propíchejte vidličkou a skládejte do sklenice tak, aby byly okurky rovnoměrně proložené česnekem, koprem a černorybízovými listy. Jakmile bude sklenice plná, zajistěte obsah, aby zůstal stále ponořený a zalijte horkým lákem – vodou svařenou s kořením a solí. Pak nechte při pokojové teplotě kvasit cca týden a můžete ochutnávat. (prý)

Komentářů

betty
30.8.2019 at 22:48
Petra zahradničí
2.9.2019 at 8:59
19.8.2017 at 11:25
Petra zahradničí
21.8.2017 at 16:44
Pavel Škoda
18.8.2017 at 20:51
Petra zahradničí
21.8.2017 at 16:42

Vložit odpověď