Kdo hledá, najde

Vedeme doma společnou válku proti cukru a snažíme se ho maximálně omezovat. Není to na nás sice vidět, ale třeba budeme jednou zdravější :). Jenže v zavařování čehokoliv je cukr nezbytným konzervantem, takže se bez něj neobejdeme. Ale děláme hokusy pokusy.

Já razím teorii, že je lepší míň cukru i za cenu ztráty vitamínů. Takže sirupy vyrábím tak, že na 3 litry vody použiju 2 citróny, 40 květenství bezu a lžičku kyseliny citrónové. To všechno jen přivedu k varu a nechám pod pokličkou odpočívat 1 – 2 dny. Pak přidám 1 kg cukru, přivedu téměř k varu, nechám vše pěkně propojit a nadávkuju do sklenic a 15 minut zavařuju.

Můj muž letos přišel s tím, že vyzkoušíme udělat bezinkový sirup za studena, aby byl v zimě vitamínovou bombou. Šel na to skoro vědecky (ti chlapi jsou v tomhle strašně vtipní). Takže si natrhal 30 ks květů černého bezu, přidal 3 litry převařené a vychladlé vody a nechal všechno louhovat do druhého dne. Pak přecedil, do roztoku přidal 2 kg cukru, šťávu ze 2 citrónů a 5 lžic kyseliny citrónové a míchal do úplného rozpuštění cukru. Potom všechno naplnil do vymytých suchých lahví a schoval do sklepa. Jo a ještě před zavřením zakápl víčka vodkou (alkohol desinfikuje).

Mně to nedalo a půlku těch jeho lahví jsem pro jistotu lehce zavařila (5 minut, aby se neřeklo). Takže momentálně nám ve sklepě zrají 3 várky sirupu – klasicky převařený s minimem cukru, dělaný za studena a za studena lehoulince zavařený. Zatím se nic nezkazilo, tak jsem zvědavá, co se dožije příštího roku :). Můj tip je, že nic. Ale proto, že všechno vypijeme během příštích pár týdnů.

Jak děláte sirupy vy? Taky máte pocit, že cukr je velké zlo, kterému je třeba se vyhnout?

 

4 Odpovědi na “Bezinkový sirup za studena i za tepla”

  1. Jitka says: 4.7.2017 at 15:34

    Ano, cukr je fakt velký problém dneška. Jen to lidem nedochází. Líbí se mi blog cukrfree.cz, snažím se omezovat cukr (a taky obiloviny), jak můžu, ale na druhou stranu nechci jíst potraviny z druhé půlky světa. Mám zahradu a chci, abychom jedli věci, které si vypěstujeme. Takže dóza s cukrem v naší domácnosti pořád je a bezový sirup má také své čestné místo. Ten nejlepší mi dělá moje maminka, za tepla. Není potom potřeba tolik kyseliny citronové a sirup voní a chutná po bezu a ne po citronech. Louhování za studena se mi líbilo, ale sirup pak chutná příliš citronově a příliš kysele. Zkusila jsem taky do sirupu použít třtinový tmavý cukr, ale bylo to šílené, celou dávku jsme vyhodili. Takže nedoporučuji.
    Co se týká využití bezu doma bez cukru (či spíše s minimem cukru), tak u nás děláme kvašenou květovou limonádu v době květu. Letos jsem sepisovala článek do blogu na příští rok právě o bezových receptech s minimem cukru a fotila recepty, takže jsem zkoušela ještě i bezové želé, to mi přišlo zajímavé (zastudena louhované květy, ale bez cukru… potom přidat cukr, ale jen lehce, a želatina…). No a dělali jsme i lívance s bezovými kvítky v těstě – jiná obdoba kostmatice. Jestli Vás nějaký tip zaujal, ráda pošlu recept…

    1. Iva says: 23.5.2018 at 11:15

      Dobrý den, reaguji na komentář paní JItky-můžete mi,prosím,napsat recept na bezinkový sirup dle vaší maminky?díky im

    2. jarka says: 23.5.2018 at 11:21

      Jiti, mám zájem o receptp na květovou limonádu, bezové želé.. Přesně jako ty, se chystám udělat sirup s třtinovým cukrem – kokosovým cukrem, tak díky za info, že nestojí za nic, kokosový cukr není levná záležitost, tak alespoň vím, že nemám testovat :).
      Děkuji 🙂

    3. Petra zahradničí says: 24.5.2018 at 9:42

      Hezký den Jitko, koukám, že mi tu Váš komentář nějak zapadl a našla jsem ho až teď :). A rovnou se přidávám k prosbě Jarky a Ivy o recept na limču ;)))

Napsat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Send this to friend