Kdo hledá, najde

Pořád se mi doma nepovedlo vychytat skladování zeleniny. A bohužel kvůli tomu dost často skončí na kompostu to, co by mělo být spíš v břiše. 

Tak jsem zapátrala, jak by se měla správně skladovat nejčastější česká zelenina a ovoce, aby všechno vydrželo co nejdýl v super kvalitě. A týká se to jak našich výpěstků, tak kupovaných surovin.

  • Skladovat se dá jen to, co je úplně zdravé. Nahnilé a plesnivé věci patří do kompostu (neořezávat, nejíst!!!), poškozené je potřeba sníst téměř okamžitě.
  • Co budete skladovat doma, to nechte nejdřív pořádně uschnout, až pak schovejte nejlíp do sklepa.
  • Ideální teplota pro skladování zeleniny je kolem 3 °C, a vlhkost do 70 %. Určitě si kupte byť nejlevnější vlhkoměr, ať víte, na čem jste. Pak se můžete pokoušet vlhkost regulovat – větráním nebo naopak třeba kropením podlahy. Jen na okraj – pro skladování zeleniny a ovoce je vhodnější spíš sušší sklípek.
  • Táta měl na zahradě velkou bednu obloženou polystyrénem plnou písku. V ní schovával kořenovou zeleninu – pěkně zapíchanou jednu vedle druhé a nutno říct, že mrkev byla i v únoru jak čerstvá. Jestli nemáte zahradu, klidně si kupte nějakou designovou truhlu, vystelte ji polystyrénem a dejte na balkon.
  • Zeleninu a ovoce je potřeba skladovat odděleně. Zelenina má v blízkosti ovoce tendenci rychleji se kazit a ovoce naopak přebírá vůni a chuť zeleniny. A o jablka s chutí brambor nikdo nestojí, že?
  • Ovoce skladujte pokud možno v jedné vrstvě, aby od sebe jednotlivé kousky nepřebíraly vlhkost.
  • Přepravky, do kterých dávám úrodu, vždy vystelu vrstvou novin, aby plody ležely „na měkkém“. A nebo používám velké papírové krabice z obchodu.
  • Vždycky, když do sklepa půjdete pro zeleninu, zkontrolujte všechny zásoby. Kusy napadené plísní nebo hnilobou patří do bio odpadu, aby se napadení nerozšířilo po okolí.
  • Sklípek by bylo dobré jednou za čas mimo sezónu vybílit, a tím pádem i vydezinfikovat. Jasně, není to úplně nenáročná činnost, ale usnadní boj s plísněmi a uložené potraviny pak vydrží déle. Dělaly to tak už naše prababičky a moc dobře věděly, proč.
  • Jsou druhy zeleniny, které zvládnou i zimu na zahradě. Až do mrazů v záhonech vydrží pórek (do teplot kolem nuly nebo ho přikryjte vrstvou slámy), růžičková kapusta nebo pastinák. A přejít mrazem je dobré nechat i kadeřávek. Ten je pak naopak křehčí.

 

Napsat komentář

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Send this to friend