Kdo hledá, najde

I když je zahrada skvělá pro psychohygienu a fyzičku, stejně se na ní vyžívám hlavně kvůli jídlu. Nacpat si pupek vlastními výpěstky v bio kvalitě a (skoro) zadarmo je prostě boží.

Jsme rodina, která často a ráda griluje a ráda s grilem experimentuje. Jestli patříte mezi ty, co na gril hodí maso a k němu cuketu, maximálně lilek a kukuřici, možná by stálo za to škálu grilované zeleniny trošku rozšířit. Je totiž naprosto famózní, a to říkám jako zarytý masožravec 🙂

Jaká zelenina se dá grilovat

S nadsázkou asi jakákoliv, a její seznam by vydal na knížku. Tohle je pět našich letošních favoritů. A protože i na záhonech pořád experimentujeme, jsem si naprosto jistá, že příští rok se seznam zase trochu změní.

Červená řepa

Dlouhé roky jsem ji znala jen ve sterilované podobě, když nám ji rvali ve školní jídelně. Kupodivu ji mám takhle ráda dodnes, ale slušně ji válcuje úprava na grilu. Bulvy rovnou ze záhonu omyju, okořením, zabalím do alobalu a dám na gril. Přesný recept na grilovanou řepu najdete v mém starším článku tady. Podávat se dá čistě grilovaná jako zdravá příloha nebo jako plnohodnotná večeře, když ji doplníte čerstvým kozím sýrem.

Cuketa

Klasika, o které jsem přemýšlela, jestli ji sem dávat. Ale ona si to zaslouží! Na rozdíl od zaručených rad na internetu negrilujeme malé cuketky (i když jsou skvělé, ale mně je líto je trhat maličké), ale větší cukety zbavené semínek nakrájím na silnější plátky, posolím, nechám vypotit a na grilu pak potírám olejem smíchaným s oblíbenými bylinkami a česnekem. Jednoduchá klasika, která nežádá žádné velké kuchařské umění. Kdybyste měli cuket fakt hodně, vyzkoušejte i jiné moje oblíbené cuketové recepty, najdete je tady.

Mrkev

Grilovaná mrkev čerstvě vytažená ze záhonu je efektní ozdobou na talíři i lahůdkou. Miluju tu kombinaci nasládlých plodů ve slané úpravě. Mrkve grilujeme celé, maximálně přepůlené, proto se hodí spíš menší plody, a nechávám jim kousek z natě (cca 5 cm), je to pak barevnější. Mrkev dám na grilovací misku, zakápnu olivovým olejem smíchaným se solí a nechám chvíli marinovat. Pak peču jednotlivě až do požadované tvrdosti. V tom, jak má výsledek vypadat, se doma trošku neshodneme. Já mám mrkev (a koneckonců i řepu) radši měkčí (pozor, ne rozblemclou), Honza zase víc na skus.

Fenykl

Objev letošního léta. Poprvé jsme fenykl vyseli, skvěle vyšel a tak se učíme, jak s ním zacházet. A musím říct, že na grilu je skvělý. Stačí plod podélně rozkrojit, při grilování potírat olivovým olejem se solí (může být i s bylinkami, ale stačí i čistý – to mně chutná nejvíc) a opékat do požadované konzistence. Klasicky – mně jede měkčí, Honza si ho oblíbil víc křupavý.

Černý kořen

Dle mého názoru nedoceněná kořenová zelenina. Před grilováním je potřeba ho oloupat, má silnější slupku, a stačí ho jen posolit. Na grilu změkne, dostane skvěle máslovou konzistenci a je to prostě lahůdka. Návštěvám ho rádi děláváme a necháváme je hádat, co to mají na talíři. Většinou se olizují až za ušima, ale neuhádl to zatím nikdo.

Napsat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Send this to friend