Recept na cuketovou mouku

Tip na cuketovou mouku mi dala na Instagramu Lenka Eywa jako reakci na moje cuketové chipsy a já ho bohužel vyzkoušela až teď.

Bohužel říkám proto, že znát to dřív, proměním v jemnou mouku všechny ty zásoby cuket, co mi z nedostatku fantazie a místa skončily na mrazáku na zimní cukeťáky.

Cuketová mouka je ideální zahušťovadlo do omáček, když máte alergii na lepek nebo se z jakýchkoliv důvodů vyhýbáte pšeničné mouce.

Jak vyrobit cuketovou mouku

Je to úplně primitivní. Stačí oloupat cukety, zbavit je semínek a nakrájet je na silnější plátky (já krájela na cca 0,5 cm). Pak je potřeba je pořádně usušit. Ideálně v sušičce na ovoce nebo v troubě (tam doporučuju horkovzduch a teplotu určitě pod stovku). Suché poznáte tak, že musí šustit a být tvrdé. Tohle je fakt důležité. Jakmile je necháte gumové, mouka po čase zplesniví. Suché plátky hoďte do mixéru a mixujte na požadovanou hrubost. Skladujte v temnu a suchu (mně se osvědčily sklenice – buď z Ikea nebo klasické zavařovačky se šroubovacím víčkem).

A co s ní

Cuketová mouka perfektně nahradí klasickou mouku a jíšku. Použít se dá na zahušťování polévek nebo omáček, myslím, že by se dala použít i místo hladké mouky na obalování řízků. Výhodou cuket je to, že nemají žádnou chuť, takže je jejich použití fakt univerzální. A v podobě mouky je zdlábnou i ti, co se cuketám jinak vyhýbají obloukem (ověřeno praxí), navíc do sebe dostáváte vlákninu. Jen si dejte bacha při dávkování, na zahuštění stačí cca polovina toho, co byste jinak dávkovali v mouce.

Cuketové chipsy

No a kdybyste už měli mouky, že nebudete vědět, co s ní, tak doporučuju udělat si z pár cuket (tedy spíš jen jedné, je jich docela dost) chipsy. Cuketu zase nakrájejte na plátky (oloupání už je čistě jen na vás), rozložte do sušičky, osolte, ochuťte dle libosti (může být pepř, mletá paprika, možná i nastrouhaný sýr) a usušte. Plátky by neměly být úplně tenké, protože jinak se na patra sušičky nalepí tak, že je nesundáte. Klidně mohou mít k půl centimetru. Po usušení doporučuju skladovat v uzavřené nádobě co nejkratší dobu, mají tendenci vlhnout.

Vložit odpověď