4 fantastické recepty z červené řepy

Jestli jste zahradníci začátečníci, je červená řepa tou plodinou, na které se namlsáte.

Její pěstování je mega jednoduché, takže jí budete mít bez práce nadbytek. S trochou nadsázky ji stačí na jaře řídce vysít do řádků, v létě průběžně odebírat ty největší bulvy (tím ji protrháte) a na podzim, klidně až po mrazech, sklidit.

Červená řepa fakt zdravá zelenina, v tom nám na základce nekecali. Jen těžko hledala látka, kterou neobsahuje, nebo nemoc, které nepomáhá předcházet. Mně ji naštěstí nikdo v dětství neznechutil, ale jestli patříte do tábora odmítačů řepy, být vámi bych jí ještě dala šanci. Třeba v těchto receptech:

Grilovaná červená řepa

Je prostě mňam. Byl to první recept z červené řepy, co jsme zkoušeli a letos se bez téhle dobroty neobešlo žádné grilování.

  1. Řepu omyju, odříznu z ní listy a kořínky (neloupu) a celou ji nakrájím na tenké plátky (max. 0,5 cm).
  2. Vyskládám na rozložený alobal tak, aby se jednotlivé plátky trošku překrývaly (jako krájený salám, když ho kupujete)
  3. Osolím, opepřím, pokladu česnekem (forma je na vás, já ho dávám buď v celku nebo na plátky), přidám větvičky rozmarýnu a zakápnu balzamikovým octem a olivovým olejem
  4. Pevně zabalím do alobalu a šup s tím minimálně na hodinku na gril (nebo do trouby).
  5. Pak pootevřu a dopékám do požadované konzistence.

Jíme ji takhle jako přílohu ke grilovanému masu, ale dá se k ní přidat podle chuti třeba kozí sýr a bude z ní rázem vynikající salát.

BTW doma se nemůžeme shodnout, jak je pečená řepa nejlepší. Já ji mám radši měkčí, Honza zase křupavou. Jak ji máte nejradši vy?

Nakládaná červená řepa s octem

Klasika, kterou se nám snažili ve školní jídelně vehementně znechutit. Vlastně nevím, proč se jim to u mě nepovedlo, protože u ostatních jídel to většinou klaplo. Každopádně sterilovanou čevenou řepu miluje naše Sofi i můj táta, takže její výroba je každoroční milou povinností.

sterilovaná červená řepa
  1. Řepu omyju, odkrojím listy (tak, aby jich kousek zůstal. Kdyby se odkrojila i část bulvy, řepa ztratí při vaření spoustu šťávy) a ve velkém hrnci vařím v celku ve vodě do změknutí (do konzistence trošku tvrdších brambor)
  2. Nechám vychladnout a oloupu. Pozor – řepa docela barví, tak doporučuju pracovat ve starém „domácím“ oblečení a počítat s tím, že pak budete mít chvíli červené ruce (ale do večera to omyjete).
  3. Nakrájím na kostičky, ale dá se krájet i na plátky, nudličky nebo nahrubo nastrouhat, a co nejtěsněji vyskládám do vymytých skleniček.
  4. Zaliju lákem (450 ml octa, 1,5 litru vody, 150 g cukru a lžičku soli), nechám bez víček vybublat vzduch, pořádně otřu závity sklenic zvenku, aby nezůstaly vlhké a obsah nezplesnivěl a pevně uzavřu.
  5. Zavařuju v zavařovacím hrnci 15 min. na 85 °C (skleničky používám od přesnídávek, větší sklenice bych zavařovala o chvilku déle).

S tím, k čemu ji podávat, vám asi nemusím radit. Nakládaná řepa je skvělá k čemukoliv, k čemu byste si s chutí dali třeba kyselou okurku 🙂

Muffiny z červené řepy

Nechápu, jak se nám to stalo, ale letos bylo řepy moc. Jako tak hodně, že i když jsme ji celé léto grilovali, zavařila jsem si asi padesát skleniček sterilované, bylo na záhoně pořád pár desítek kousků.

Tak jsem sondovala u sebe na Instagramu a dostala dva tipy. Jeden z nich je zpracovat červenou řepu jako dezert.

muffiny z červené řepy

Z nabízených variant brownies a muffiny jsem zvolila druhou možnost a objevila recept od Jany Florentýny z Kuchařky pro dceru (pod odkazem najdete receptů z řepy mnohem víc, kdybyste chtěli jó experimentovat).

Jako není to recept typu „smíchej a jez“, ale ta trocha úsilí se fakt vyplatí. V životě jsem nejedla lepší muffiny a jestli se jako já bojíte, aby z nich nebyla řepa cítit, tak strachy zahoďte. Není. Naopak perfektně podpoří chuť čokolády.

Pomazánka z červené řepy

pomazánka z červené řepy

Luxusní rychlovečeře, na kterou použijete zbytky z lednice.

  1. Nastrouhejte na jemno jednu bulvu uvařené a oloupané řepy (doporučuju použít skleněnou misku, abyste si plastovou zbytečně neobarvili)
  2. Přidejte aspoň dvě žervé (nebo tvaroh a zakysanou smetanu)
  3. Dochuťte propasírovaným česnekem, pepřem a solí a namažte na čerstvý chleba.

Tuhle pomazánku budete milovat nejenom vy pro tu extrémní jednoduchost, ale i děti. Hlavně holčičky. Protože je to růžové ;).

Co s řepou provádíte vy? Máte nějaké osvědčené recepty? Všechny moje otestované a oblíbené recepty, nejen z řepy, najdete pod samostatnou záložkou.

Vložit odpověď