Zavařování okurek je tak trochu náš národní sport. Existuje nespočet receptů, každá rodina má ten svůj, který je něčím výjimečný.
U nás doma zavařovala okurky hlavně babička. Pamatuju si ji, jak stávala nad dřezem plným nakladaček a drhla je kartáčkem. V celém domě to vonělo po kopru a octu. A protože kyselé okurky v jakékoliv podobě milujeme i my a naše prťata, každý rok přidávám do sklepa několik (desítek) nově zavařených sklenic.
Tady jsou moje nejoblíbenější recepty na zavařené okurky bez chemie
Klasické nakladačky v octovém nálevu
Na rozdíl od babičky do nálevu na okurky nedávám sacharin ani žádnou jinou chemii, cukr a ocet je v pohodě udrží na několik let dopředu.
Nálev: ve větším hrnci svařím 1,75 l vody s 0,6 l klasického octa, přidám 240 g cukru a 80 g soli. Za neustálého míchání nechám krátce přejít varem a odstavím. Nálev se mi nepovede spotřebovat vždy najednou, ale to nevadí. V lednici vydrží i dva týdny. Dost na to, abych zavařila vždycky jednu, dvě skleničky. Podle toho, jak dozrávají okurky na zahradě.
Do každé sklenice: na dno nasypu 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, pár kuliček černého pepře, půl lžičky hořčičných semínek. Přidám snítku čerstvého kopru, po pár kolečkách mrkve a cibule. A vydrhnuté okurky, co se do sklenice vejde. Čím víc jich je, tím míň láku se spotřebuje.
Okurky nejsou špatné ani trochu pikantnější – stačí přidat trochu křenu nebo špetku chilli.
Jakmile jsou sklenice naplněné, zavíčkuju (nejvíc se mi osvědčily šroubovací sklenice nebo sklenice s klipem) a dám sterilovat na 20 minut do zavařovacího hrnce při teplotě 85 °C.
U sklenic je důležité, aby byly čisté (suché být nemusí), víčka doporučuju suchá a vyvařená (já je dávám po umytí sušit do trouby při 90 °C). Jakákoliv nečistota by způsobila, že obsah zkvasí nebo zplesniví.
Mimochodem lák na okurky je univerzální. Já do něj nakládám i cukety nebo papriky.
Americké okurky
Tenhle recept je ideální na zpracování přerostlých nakladaček nebo klidně i salátovek. Našla jsem ho před lety u food blogerky V kuchyni vždy otevřeno (mrkněte k Andree na blog nebo Instagram, je neskutečně inspirativní) a každý rok se k němu vracím.
Americké okurky jsou luxusní, chuťově neobvyklé a všechny návštěvy je milují. Recept v plném znění (i s krásnými fotkami) najdete tady, ale je jednoduchý:
Stačí nastrouhat na plátky okurky, přidat k nim na stejné plátky nastrouhanou cibuli, sůl a kopr. Vše nechat v cedníku okapat, voda v okurkách není v tomto případě žádoucí.
Po cca 2 hodinách odležení se okurky promíchají ve velké míse s lákem (600 ml octa, 300 g cukru, po lžíci curry, chilli a mletého pepře) a plní do čistých sklenic.
Steriluji v zavařovacím hrnci 20 minut při teplotě 85 °C.