Zahrada už je jenom krůček od zazimování, po naší péči už moc netouží, a tak se těším, až se pustím do knížek, které mi tu leží na stole.
A jestli chcete vědět, co mě v posledních týdnech v knihkupectvích zaujalo se zahradní (a tentokrát i kuchyňskou) tematikou a co vás navnadí za příští sezónu, čtěte dál :).
Kombinování rostlin
Christa Weinrichová
I kdyby na chleba nebylo, tuhle knížku bych doporučovala koupit každému, kdo jako já občas tápe, co k čemu se dá v záhonech zasadit. I když jsem před časem sdílela návod na vhodné sousedy na záhonech, knížka s podtitulem Smíšená kultura v praxi posouvá všechny tipy do dalšího levelu. Za vše mluví už to, že manžel mi tuhle útlou knížku stopil hned poté, co jsem ji rozbalila. A přečetl ji od A do Z. To je na chlapa dost dobrej výkon, takže by asi obsah ani nepotřeboval další komentář. Proto jen dodám, že za pár korun (aktuálně stojí Kombinování rostlin v Knižním klubu 199 Kč) dostanete fakt hodně muziky. Konkrétní tipy na vhodně zkombinované rostliny nejen z hlediska vzájemné prospěšnosti a ochrany před škůdci (konečně můžete přestat používat chemii!), ale taky z hlediska velikosti, vzájemně si poskytovaného stínu nebo sklizně.
Léčivé rostliny na zahradu
Monique Simmondsová, Melanie-Jayne Howesová a Jason Irving
Asi už jste pochopili, že mám ráda všechny možné herbáře. Mám jich doma snad stovky a nejnovější přírůstek kombinuje přehled léčivek s tipy na jejich zpracování. Při listování a kochání se krásnými barevnými ilustracemi zjistíte, že spoustu léčivek máte na zahradě, aniž byste o tom věděli. A dokážete je skvěle zpracovávat. Věděli jste třeba, že libeček má protizánětlivé a antimikrobiální účinky nebo že čaj z máty má potenciál ulevovat od bolesti kolen? Hm… Tak tady se to všechno dozvíte a navrch si ještě vyrobíte třeba lékořicové bonbóny :).
Dokonalá dýně
Anna Walzová
Pěstujeme vlastní Hokkaido a tím moje znalosti dýní končí. Přitom si na nich na návštěvách nebo v restauracích pochutnávám a toužila jsem vyzkoušet pár receptů i doma. Jenže co s tím, když ani nerozeznám máslovou od muškátové? Proto mě tahle naučná kuchařka při čekání na vlak na Hlavním nádraží v Praze vysloveně praštila do očí. Obsahuje totiž kromě nádherně vyfocených receptů, nad kterými slintáte už při listování, taky přehled dýňových druhů a tipy, jak je nakupovat, uchovávat a zpracovávat.
Malá škola zavařování
Zavařování, sterilování a jiné syslení úrody na horší času je činnost, nad kterou sice v létě špačkuju, ale zároveň ji miluju. Mám za sebou teprve pár zavařovacích sezón a ne vždycky všechno dopadne podle představ. Třeba letos zkraje roku letěly do koše čalamáda, nakládaná řepa i sušená rajčata. Dost demotivující. Takže se cíleně zaměřuju na vzdělávání a Malá škola zavařování je podle mě přesně ten typ knížky, který ocení naprostí začátečníci. Radí, kdy sbírat které plody, co se s nimi dá dělat i to, jak by měl výsledek vypadat. Zjistíte třeba, jak otestovat, jestli máte džem dost uvařený nebo jak si vyrobit domácí slaninu. I když na to knížka podle přebalu rozhodně nevypadá, doporučuju se do listování pustit s plným břichem. Jinak totiž budete slintat.