Tomatová polévka je přesně ten typ jídla, co si dám s gustem v restauraci, ale doma se mi nikdy nepovedla bez chyby.
Až minulý týden, kdy na ni došlo tak trochu z nouze. Lednice vybrakovaná, něco kolem osmé večer a žaludky zkroucené hlady (taky řešíte, co budete vařit až na poslední chvíli?). Všech našich oblíbených rajčatových receptů už jsme letos přejedení, a tak proběhl tisící pokus uvařit domácí tomatovou polévku. Nápad s pečenými rajčaty jsem našla někde na internetu a doladila si ho k obrazu svému A polévka byla tak dobrá, že se po ní zaprášilo.
Zkuste si ji taky udělat, myslím, že nebudete litovat:
Odhadem 2-3 kila rajčat (může jich být i víc, šetřit fakt nemusíte) nakrájím na půlky (nebo čtvrtky podle velikosti), narovnám na pečící papír na plech, pokapu olivovým olejem, posolím, opepřím. K téhle voňavé dobrotě přidám na velké kusy nakrájené dvě cibule a přidám neoloupanou palici česneku. Všechno peču na cca 200°C v troubě, dokud rajčata nemají takovou lehce připečenou krustičku. Trvá to tak půl hodiny až hodinu podle toho, jak komu peče trouba.
Pak to všechno vyndám a přendám do hrnce (česnek je potřeba vymáčknout ze slupky), ve kterém jsem si rozpustila lžičku másla. Přisypu hromadu čerstvé bazalky (jako fakt hromadu – aspoň plnou hrst, klidně ale i dvě), zaliju přiměřeným množstvím vody (já dala něco kolem tři čtvrtě litru, lepší je asi o něco méně a podle hustoty pak přilévat) a přidám skleničku sušených rajčat. Máme je domácí, tak nedokážu odhadnout množství, ale myslím, že může být podle chuti. Polévku krásně provoní a zvýrazní chuť čerstvých rajčat.
Všechno cca půl hodiny povařím, pak rozmixuju tyčovým mixérem a dochutím solí a pepřem, když je potřeba. Podávat se dá jen tak nebo třeba s terčem ze zakysané smetany, troškou chilli, pečivem apod.
Dobrou chuť a dejte mi vědět, jak vám chutná a klidně přijďte s nějakým tuningem tohohle receptu :).
Dobrý den, vypadá to lákavě, bohužel jsem na recept narazila až dnes, tak musím skoro rok počkat, až budou domácí rajčata. Ale mám dotaz ohledně sušených rajčat. Kupuji je, většinou naložená v oleji, občas v sáčku bez oleje. Tu skleničku tam vyklopím i s olejem nebo je mám předtím radši slít? Zas aby to nebylo mastné…
Hezký den Petro, jsem ráda, že se recept líbí. Já do něj přidávám sušená rajčata bez oleje (ten si schovám na omáčku do těstovin – osmahnu na něm cibulku a maso). Ale jestli si je neděláte doma, klidně použijte ty nenaložená v oleji, vyjdou Vás asi levněji.
Zdravím. Vypadá to lákavě, ale bohužel jen na fotce. Výsledek (a docela drahý, kdo nemá zahradu), byl nejedly. Sním všechno, ale tady jsem dala půl talíře a zbytek (celý hrnec) jsem druhý den vylila. Bylo to zbytečné husté a chuťově nudné, až nechutné. Z rajčat take občas dělám polévku, ale je třeba přidat sugo pomodoro, aby to mělo chuť. Sušená rajčata byl akorát zbytečné drahý špás. Takže stop experimentům a vracím se ke staré dobré rajské. Hezký den.
Dobrý den Jano, to mě mrzí, že Vám polévka nesedla. Vidíte, a u nás to byla naopak první tomatová, kterou jsme doslova vylízali z hrnce právě proto, že byla oproti jiným plná chuti :). Napadá mě, nemohlo to být způsobené kupovanými rajčaty? Pokud nejsou rajčata ze zahrady, asi bych je nahradila plechovkovými. Je fakt, že z čerstvých kupovaných si nedokážu představit žádné vaření :(.
Petro, díky za krásnou inspiraci. Určitě vyzkouším. Iva 🙂
Ivo, to mě těší, že Vás můžu inspirovat :). Dejte pak vědět, jak se povedla.