Kdo hledá, najde

Receptů na sušená rajčata existuje mraky. Já jako vyznavačka minimalismu miluju jednoduchost a můj recept na sušená rajčata dává vyniknout jejich přirozené chuti.

Jaká rajčata lze sušit

Není to tak dlouho, co mi někdo psal, že se prý nemají sušit žlutá rajčata nebo malé odrůdy. Údajně proto, že žlutá rajčata mají méně chuti. Nevím, já suším všechny druhy a nikdy jsem si nevšimla, že by žlutá rajčata byla méně aromatická. Co bych ale doporučila, je sušit vždy ta nejvoňavější rajčátka, co vám daný rok vyrostla :). Jo a z těch malých je naprosto dokonalé rajčatové čatní, ty mi přijde škoda sušit.

Na sušení jsou naprosto ideální rajčata s menším množstvím šťávy a větším poměrem dužiny, schnou nejrychleji. Tohle do detailu splňuje odrůda San Marzano. Jinak lze ale sušit i ta nejšťavnatější.

Jak připravit rajčata na sušení

Suším vždy rajčata maximálně zralá, dalo by se říct, že klidně až přezrálá. Jsou nejsladší a na výsledku je to znát. Než je začnu zpracovávat, vždy je umyju a vykrojím z nich tvrdé konce po stopkách.

Jednotlivá rajčata nakrájím buď na plátky o tloušťce cca 0,5 cm nebo na půlky, podle velikosti plodů. Vyskládám na sušící plata sušičky řeznou stranou nahoru (v případě půlek) co nejblíž k sobě. Dost se při sušení smrsknou, takže není třeba nechávat rozestupy.

Na závěr rajčata lehce osolím a pocukruju cukrem krystal. Sůl urychluje sušení, protože z plodů vytahuje vodu. Cukr konzervuje, dodává chuť a společně vytvoří sůl s cukrem umami chuť. To je přesně ta chuť, která vás nutí ochutnat další a další kousek 🙂

Jak sušit rajčata

Plata s rajčaty naskládám do sušičky, nastavím teplotu na 70 °C a suším, dokud rajčata nejsou suchá. Tedy bez viditelné vlhkosti, ale stále pružná jako gumoví medvídci. Doba sušení se výrazně liší podle toho, jak šťavnaté a velké kousky rajčat sušíte. Někdy mám hotovo za 10 hodin, někdy to trvá dva dny.

Co bych zdůraznila, je potřeba plata v sušičce prohazovat nebo otáčet. Já si před pár lety pořídila sušičku, která uvnitř vzduchu rozvádí rovnoměrně, ale i tak plata pro sichr otáčím (u motoru vše schne i tak o něco rychleji). Když to dělat nebudete, hrozí, že na jedné straně budou rajčata přesušené, na druhé nedodělaná.

Naložení a skladování rajčat

Jakmile je usušeno, dám do sterilovaných a vysušených sklenic snítku čerstvého rozmarýnu, stroužek česneku a doslova ji nacpu sušenými rajčaty. Doliju kvalitním olivovým olejem, pevně uzavřu (opět sterilovaným a suchým víčkem) a skladuju ve sklepě. Máme ho teplý, i v zimě je v něm 16 °C, takže není třeba ledničky.

Pokud použijete opravdu sterilované sklenice, není třeba rajčata nijak zavařovat nebo dál upravovat. Mám osobně leta letoucí vyzkoušeno, že připravená podle receptu výše mi vydrží s přehledem do příští sezóny. Asi by vydržela i déle, ale vždy je stihneme do dalších prázdnin sníst.

Sušení rajčat v troubě

Dost lidí sušičku nemá a nechce si ji pořídit. Pro něco to může být limitující, u rajčat si vystačíte i s troubou.

Postupujte takhle:

  • Rajčata naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Předejdete problémům s jejich vyndaváním.
  • Troubu zapněte na nejnižší možný stupeň a program s ventilátorem.
  • Vložte rajčata a nechte pootevřená dvířka, ať může odcházet vlhkost.
  • V případě, že má vaše trouba pojistku a s otevřenými dvířky nefunguje, nastavte si minutník a co půl hodiny ji vyvětrejte.
  • Rajčata průběžně hlídejte a jakmile se dostanou do konzistence, kterou popisuju výš, vyndejte je.

Napsat komentář

Your email address will not be published.

This field is required.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

Send this to friend