Jestli jste zahradníci začátečníci, je červená řepa tou plodinou, na které se namlsáte.
Její pěstování je mega jednoduché, takže jí budete mít bez práce nadbytek. S trochou nadsázky ji stačí na jaře řídce vysít do řádků, v létě průběžně odebírat ty největší bulvy (tím ji protrháte) a na podzim, klidně až po mrazech, sklidit.
Červená řepa fakt zdravá zelenina, v tom nám na základce nekecali. Jen těžko hledala látka, kterou neobsahuje, nebo nemoc, které nepomáhá předcházet. Mně ji naštěstí nikdo v dětství neznechutil, ale jestli patříte do tábora odmítačů řepy, být vámi bych jí ještě dala šanci. Třeba v těchto receptech:
Grilovaná červená řepa
Je prostě mňam. Byl to první recept z červené řepy, co jsme zkoušeli a letos se bez téhle dobroty neobešlo žádné grilování.
- Řepu omyju, odříznu z ní listy a kořínky (neloupu) a celou ji nakrájím na tenké plátky (max. 0,5 cm).
- Vyskládám na rozložený alobal tak, aby se jednotlivé plátky trošku překrývaly (jako krájený salám, když ho kupujete)
- Osolím, opepřím, pokladu česnekem (forma je na vás, já ho dávám buď v celku nebo na plátky), přidám větvičky rozmarýnu a zakápnu balzamikovým octem a olivovým olejem
- Pevně zabalím do alobalu a šup s tím minimálně na hodinku na gril (nebo do trouby).
- Pak pootevřu a dopékám do požadované konzistence.
Jíme ji takhle jako přílohu ke grilovanému masu, ale dá se k ní přidat podle chuti třeba kozí sýr a bude z ní rázem vynikající salát.
BTW doma se nemůžeme shodnout, jak je pečená řepa nejlepší. Já ji mám radši měkčí, Honza zase křupavou. Jak ji máte nejradši vy?
Nakládaná červená řepa s octem
Klasika, kterou se nám snažili ve školní jídelně vehementně znechutit. Vlastně nevím, proč se jim to u mě nepovedlo, protože u ostatních jídel to většinou klaplo. Každopádně sterilovanou čevenou řepu miluje naše Sofi i můj táta, takže její výroba je každoroční milou povinností.
- Řepu omyju, odkrojím listy (tak, aby jich kousek zůstal. Kdyby se odkrojila i část bulvy, řepa ztratí při vaření spoustu šťávy) a ve velkém hrnci vařím v celku ve vodě do změknutí (do konzistence trošku tvrdších brambor)
- Nechám vychladnout a oloupu. Pozor – řepa docela barví, tak doporučuju pracovat ve starém „domácím“ oblečení a počítat s tím, že pak budete mít chvíli červené ruce (ale do večera to omyjete).
- Nakrájím na kostičky, ale dá se krájet i na plátky, nudličky nebo nahrubo nastrouhat, a co nejtěsněji vyskládám do vymytých skleniček.
- Zaliju lákem (450 ml octa, 1,5 litru vody, 150 g cukru a lžičku soli), nechám bez víček vybublat vzduch, pořádně otřu závity sklenic zvenku, aby nezůstaly vlhké a obsah nezplesnivěl a pevně uzavřu.
- Zavařuju v zavařovacím hrnci 15 min. na 85 °C (skleničky používám od přesnídávek, větší sklenice bych zavařovala o chvilku déle).
S tím, k čemu ji podávat, vám asi nemusím radit. Nakládaná řepa je skvělá k čemukoliv, k čemu byste si s chutí dali třeba kyselou okurku 🙂
Muffiny z červené řepy
Nechápu, jak se nám to stalo, ale letos bylo řepy moc. Jako tak hodně, že i když jsme ji celé léto grilovali, zavařila jsem si asi padesát skleniček sterilované, bylo na záhoně pořád pár desítek kousků.
Tak jsem sondovala u sebe na Instagramu a dostala dva tipy. Jeden z nich je zpracovat červenou řepu jako dezert.
Z nabízených variant brownies a muffiny jsem zvolila druhou možnost a objevila recept od Jany Florentýny z Kuchařky pro dceru (pod odkazem najdete receptů z řepy mnohem víc, kdybyste chtěli jó experimentovat).
Jako není to recept typu „smíchej a jez“, ale ta trocha úsilí se fakt vyplatí. V životě jsem nejedla lepší muffiny a jestli se jako já bojíte, aby z nich nebyla řepa cítit, tak strachy zahoďte. Není. Naopak perfektně podpoří chuť čokolády.
Pomazánka z červené řepy
Luxusní rychlovečeře, na kterou použijete zbytky z lednice.
- Nastrouhejte na jemno jednu bulvu uvařené a oloupané řepy (doporučuju použít skleněnou misku, abyste si plastovou zbytečně neobarvili)
- Přidejte aspoň dvě žervé (nebo tvaroh a zakysanou smetanu)
- Dochuťte propasírovaným česnekem, pepřem a solí a namažte na čerstvý chleba.
Tuhle pomazánku budete milovat nejenom vy pro tu extrémní jednoduchost, ale i děti. Hlavně holčičky. Protože je to růžové ;).
Co s řepou provádíte vy? Máte nějaké osvědčené recepty? Všechny moje otestované a oblíbené recepty, nejen z řepy, najdete pod samostatnou záložkou.