Kdo hledá, najde

Letos se urodilo špendlíků, mirabelek i myrobalánů tolik, že by byla fakt škoda nechat je na stromech. Zvlášť, když tuhle geniální surovinu máme všichni zadarmo.

Proč si musíte udělat sirup z mirabelek?

  • Mirabelky jsou zadarmo: nemusíte kupovat kromě cukru žádnou jinou surovinu
  • Limča (nebo šťáva, jak se domácím limonádám říkalo dřív) z mirabelek je intenzivní, sladká a lehce nakyslá, okamžitě vám připomene léto.
  • Sirup z mirabelek je univerzální: hodí se do limonád, jako sladidlo čaje, jogurtu, na palačinky nebo jako přísada do letních koktejlů.
  • Žádná zbytečná chemie: Vy přesně víte, co dáváte dovnitř. Jen ovoce, cukr a láska.
  • https://petrazahradnici.cz/darky-ktere-rada-rozdavam/Skvělý jedlý dárek: Ručně vyrobený sirup v hezké lahvi potěší prostě radost udělá.

Kde (ne)trhat mirabelky

To, co označujeme jako špendlíky, jsou nejčastěji buď mirabelky (větší kulaté plody) nebo myrobalány (menší plody). Všechno ale klidně můžete hodit do jednoho košíku, vše chutná skvěle – nakysle sladce.

Stromy s mirabelkami většinou najdete podél silnic nebo jako předěl u polí. Nabízí se otázka, jestli jsou plody vůbec jedlé, když na ně buď stříkají zemědělci chemii z pole nebo auta spaliny z motoru. Z aut už si dnes hlavu dělat nemusíme, motory mají tak nízké emise, že lze ovoce kolem silnic bezpečně sbírat. Se zemědělci to může být horší. Je dobré mít v merku, kdo na okolních polích úřaduje. Eko zemědělci nebo aspoň tací, co se snaží přistupovat k plodinám rozumně? Pak klidně na sběr špendlíků vyrazte. Jestli jsou to konvenční zemědělci, kteří do pole nalijí, co se dá, zapojte selský rozum a sbírejte třeba těsně před tím, než bude sklízet zemědělec svou úrodu.

Recept na mirabelkový sirup

  • Suroviny na 1 litr sirupu:
    • asi 2,5 kg mirabelek (klidně víc, záleží na jejich šťavnatosti)
    • 1 kg cukru krystal
    • volitelně lžička kyseliny citrónové nebo šťáva z 1 citrónu

Postup:

Ovoce očistěte

Ovoce, které si přinesu odjinud než ze zahrady, vždy pečlivě omyju. Jeden nikdy neví. Mirabelky se zároveň docela rychle kazí, když je utrhnete, takže mytí slouží i k přebrání ovoce a vyhození nahnilých plodů.

Mirabelky uvařte. Tedy spíš rozvařte.

Špendlíky stačí nasypat do většího hrnce, zapnout plotýnku na nižší stupeň a pod pokličkou vařit za občasného míchání. To míchání je důležité, aby se nic nepřichytilo na dně a neudělalo spálenou krustu (ano, stalo se mi to :)).

Můj tip: vařte mirabelky ještě další půl hodinu od chvíle, kdy se rozvaří. Pomůže to uvolnit pecky a uberete si trochu práce s odpeckováváním.

Přeceďte

Na sirup z mirabelek chceme jen čistou šťávu. Takže rozvařenou směs přelijte přes cedník do čistého hrnce. Zbylou dužinu přepasírujte a klidně ji prozatím na pár dní schovejte do ledničky nebo na mrazák (uděláme si z ní pak marmeládu).

Přisypte cukr

Čistou šťávu (může být klidně s drobnými kousky dužiny, ničemu to nevadí) smíchejte s cukrem v poměru 1:1 (tolik cukru, kolik šťávy), zároveň přidejte volitelnou kyselinu citrónovou nebo šťávu z citrónu a přiveďte pomalu k varu.

V tuhle chvíli pro vás mám pár osobních tipů:
– cukr průběžně ve šťávě promíchávejte, rád sedá ke dnu, kde karamelizuje
– vařte opravdu pomalu a chvilku – čím déle a víc budete sirup vařit, tím víc se udělá na povrchu pěny
– pěnu je dobré před nalitím do sklenic sebrat, nevypadá v lahvích pěkně a sirup může zakalit

Naplňte sklenice

Hned, jak se začne sirup vařit, hrnec stáhněte z plotny a postupně naplňte vysterilované sklenice asi centimetr pod okraj. Zavřete (sterilovanými víčky) a dejte do zavařovacího hrnce.

Zavařte

Já zavařuju v zavařovacím hrnci, ale stejně poslouží klasický hrnec, zavařovat se dá i v troubě nebo myčce. Tipy, jak zavařovat bez zavařovacího hrnce, jsem psala sem.

Zavařuju podle velikosti sklenic cca 15 minut při teplotě 85°C. Většinou zavařuju večer, takže v hrnci nechám vše vychladnout do rána, klidně ale můžete vyndat a nechat vychladnout na podložce (není třeba otáčet dnem vzhůru).

Jak vysterilizovat sklenice

Čistota je půl zdraví a jestli je někde důležitá, je to při zavařování. Já sklenice umyju (ručně nebo v myčce), propláchnu vodou a dám uschnout do trouby při 90°C. Zvlášť závity sklenic a víčka musí být naprosto suchá, já ještě někdy používám fintu s alkoholem – víčka těsně před použitím vypláchnu pár kapkami tvrdého alkoholu (vodkou nebo lihem), který zničí jakékoliv zárodky.

Napsat komentář

Your email address will not be published.

This field is required.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

Send this to friend