Zimu bez šípků si nedokážu představit. Každý rok trávíme ty nejsychravější dny s rukama v pichlavých větvích, abychom si nasyslili zásoby. Na rovinu přiznávám, že zrovna tohle mezi moje nejoblíbenější činnosti nepatří :). Procházky jo, ale ten sběr z trnitých větví… Jenže, šípky jsou šípky a vitamín C se prostě v zimě hodí.
Nedávno mě ale překvapil jeden můj známý, který se divil, že šípky chodíme sbírat už v září nebo říjnu. Prý by se měly sbírat až po prvních mrazech… Tak jsem pátrala a zjistila, že to s těmi šípky není tak jednoduché. Před prvními mrazy se sbírají, pokud je chcete nasušit na čaj. Přemrzlé jsou naopak vhodnější na marmeládu nebo šípkovou omáčku. To jen, abychom v tom měli jasno :).
Zdravé, pevné plody otrhám, doma omyju a šoupnu do sušičky. Tam si odpočívají ze všech plodů asi nejdýl – klidně i tři dny v kuse. Dokud nejsou na omak úplně tvrdé. Pak je přesypu do plátěného pytlíčku a schovám na suché místo.
Část zároveň rozdrtím na čaj, a to může být další oříšek. Šípky totiž mají nepříjemně pichlavé chloupky, které vlezou snad všude a koušou i po osprchování. Táta mi kdysi poradil skvělou vychytávku – nasypat šípky do mixéru a několika pulsy je trošku pomixovat. Drť je lepší neskladovat, ale udělat si ji vždy čerstvou. Já používám lžíci pomixované směsi na konev o objemu 1,7 litru a zalívám vodou o teplotě kolem 60 °C (aby se nezničil vitamín C). A ještě jedna vychytávka – aby vás chloupky z šípků neotravovaly v čaji, je dobré používat čajové pytlíčky. Ty se dají koupit buď v podobě jednorázových papírových nebo plátěných, opakovaně použitelných.
K čemu jsou šípky dobré
Šípky jsou takový malý zázrak přírodní medicíny. Obsahují vitamín A, B a mraky vitamínu C. Dřív se dokonce používaly při léčbě kurdějí, dnes jsou fajn hlavně při nachlazení nebo chřipce. Zároveň jsou močopudné, takže vhodné při léčbě zánětu močového měchýře. A prý působí také protinádorově. Při jednom šálku denně se údajně zbavíte únavy. To bych osobně neřekla, ale třeba to zrovna vám bude fungovat.
A jestli vás zajímá o šípkách víc informací, najdete je tady v novějším článku, který jsem doplnila i o informace ze starých herbářů.
Ahojky dámy,
věnuji se sběru a konzumaci šípků již několik let, ráda se podělím o zkušenost. Můžete ušetřit za čajové sáčky jelikož
existuje od TESCOMY celoplastoví cedníček /tmavě hnědý/, přes který chloupky neprojdou:-)))) Sehnala jsem jej loni v domácích potřebách OC Chodov.
Zdeňka
Zdravím Vás Zdeňko, díky moc za tip, to by se hodilo. Prozkoumám :). Mějte se krásně, Petra
Parádní článek, jak to s těmi šípky tedy je. Díky za super tipy na zpracování do čaje!
Jitko, díky za pochvalu 🙂
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na ty čajové sáčky… Včera jsem byla v DM jen na skok, neměla jsem moc času na hledání, tudíž jsem je nikde nenašla… Mohla bych se teda zeptat, kde (v jakém oddělení) je mám, prosím, zhruba hledat?? Děkuji moc :)…
Dobrý den Báro, zjistila jsem, že každé DMko má organizaci trošku jinou, ale u nás mají sáčky na čaj v oddělení domácích potřeb. Tam, kde jsou kuchyňské kravinky (drátěnky, lapače molů a octomilek…). Zkuste se zeptat, prodavačky mě většinou navedou dobře, když se ptám :).
Díky za milý příspěvek o šípkách…..zrovna se na ně chystám.Oceňuji i radu ohledně sáčků na čaj-přiznám,že jsem vůbec nevěděla,že něco takového existuje.Tak zase někdy-Iva
Ivo, já díky za milý vzkaz. Sáčky na čaj pro mě byly před lety hodně příjemným překvapením. Nepropustí ani jeden chloupek z šípků a dají se i kompostovat :).