Tak jo, nebudu si tu hrát na skvělou zahradnici a podělím se i o svoje faily. Letos se mi nějak nepodařilo včas zasadit rajčata a tahle chyba se se mnou táhla celou sezónu.
Vlastně by se dalo říct, že jsem vykročila špatnou rajčatovou nohou už zkraje roku. Tady jsou chyby, kterých jsem se letos dopustila a příští rok se jich určitě vyvaruju:
- Semínka rajčat jsem vysela moc brzo (už někdy v březnu). Byla na ně ještě tma a za oknem se táhly za světlem. Sazeničky proto byly hodně slabé.
- Jakmile to šlo, putovaly sazeničky do balkónového fóliovníku (mám úplně nejobyčejnější od Hechtu a úplně stačí). Jenže jsem ho umístila na jižní stranu a minimálně půlka výsadby mi i přes každodenní zálivku uschla pod pálivým sluníčkem.
- Zbylou půlku (tzn. asi 30 sazenic) jsem chtěla mermomocí zachránit, jenže jsem na taková kvanta neměla připravené záhony. Takže jsem ryla ostošest, ale i tak šly sazeničky do hlíny až začátkem června.
- Proč rajčatům zastřihávat křidýlka, když můžou mít na zahradě rozlet… No tak to byl další velký přešlap a měla jsem poslechnout rady táty, který při každé návštěvě říkal: „Vyštipuj ty rajčata, takhle moc rostou a nestihnout ti dozrát.“ Měl pravdu. Z keříčků se staly keře (z některých skoro stromy) a kdyby tu bylo teplo, tak rodí ještě teď. Jenže teplo není..
- No a jako třešnička na dortu letos docela dost pršelo. U nás bohužel přívalově, takže rajčata pod tím kvantem vody praskala a plesnivěla.
Výsledek letošního fiaska? Rajčata začala rodit pozdě – až v půlce prázdnin. Úrody byla oproti loňsku asi tak půlka, i když keřů dvojnásobek. A protože jsem z nich chtěla dostat co nejvíc, nechala jsem je v záhonech až do prvních mrazíků. Příště dám na tátu a zelená rajčata otrhám a dám někam na okno dozrát. Jakmile totiž jednou přemrznou, už v místnosti nedozrají, ale shnijou.
Jenže já jsem holka šikovná a od známého jsem vydyndala recept na překvapivě skvělé chutney ze zelených rajčat. Tady je recept :).
Chutney ze zelených rajčat
Potřebuji: 1kg zelených nedozrálých rajčat, 250 g cibule, 250 g jablek, 200 g cukru krupice, 2 stroužky česneku, 1 feferonku, po 1 lžičce soli, mletého pepře, mletého nového koření, mletého zázvoru a 2 dl octa.
Postup:
- Rajčata a jablka omyju
- Cibuli oloupu, jablka oloupu a vykrájím a vše nakrájím na malé kostičky
- Přesypu do většího hrnce, zastříknu vodou a za občasného promíchání dusím asi 30 min.
- Přidám cukr, sůl, ocet a koření a dusím tak dlouho, dokud směs trošku nezhoustne.
- Horké plním do čistých nahřátých skleniček, pořádně zavřu a nechám vychladnout dnem vzhůru.
Chutney ze zelených rajčat má pikantní sladkokyselou chuť a dávat si ho můžete všude tam, kam by se vám hodila kyselá okurka.
Hodně opatrně by ho měly jíst jen těhotné ženy a malé děti. Zelená rajčata totiž obsahují solanin a tomatin, které jsou toxické. I když jejich toxicitu kyselý nálev stáhne, platí při konzumaci pravidlo „všeho s mírou“.
A tady ještě videonávod pro ty, co se raději dívají: