Kdo hledá, najde

Je mi jasné, že se tímhle článkem pouštím na tenký led. V poslední době se totiž roztrhl pytel s radami od zastánců rytí i milovníků zahradničení bez rytí.

Vyrůstala jsem v rodině, kde táta i děda zahradničili. Každý po svém, podle svého nejlepšího uvážení a svědomí. Tak, jak to nejspíš děláme všichni. Jenže doba pokročila, jsme chytřejší nejenom o své zkušenosti, ale taky o spoustu výzkumů. A ty jasně mluví ve prospěch zahradničení bez rytí. Za chvíli to vysvětlím.

Každopádně ve chvíli, kdy jsem dělala tady na blogu čistku, jsem narazila na svůj přestárlý článek o rytí a nerytí. Je z mých zahradnických začátků, možná jeden z prvních článků, co tu jsou. A když jsem si ho četla, došlo mi, jak jsem na začátku tápala, nevěděla jsem, kterou cestu zvolit, a tak jsem šla intuitivně. Cestou rytí záhonů s vizí dopracovat se k záhonům bez rytí. A ono to zafungovalo. Zkusím vám vysvětlit, jak jsem na to šla.

Já na to šla intuitivně, cestou rytí záhonů s vizí dopracovat se k záhonům bez rytí. A klaplo to.

Rytí záhonů dává smysl, když….

Zahradničit bez rytí zní sexy, rozhodně to nezavání prací a to prostě chceš. Jenže podle mé zkušenosti to nejde jen tak ze zelené louky. Teda ano. Když člověk založí instantní záhon. Ale o tom jindy.

Důvody PRO rytí záhonů

  • Máte tvrdou jílovku, do které stěží zapíchnete rýč
  • Máte zem, po které jezdila těžká technika nebo na ní někdo zahradničil „nešetrně“
  • Máte zahradu, kterou předchozí majitelé používali jako smetiště
  • Máte zahradu u novostavby, která je na navážce

(Ne)výhody rytí záhonů

Zastánci rytí záhonů potvrdí, že má své neoddiskutovatelné výhody i nevýhody. Které to jsou?

VýhodyNevýhody
provzdušníte půdu do hloubkypromícháte různé vrstvy půdy, což je kontraproduktivní, protože v každé žijí jiné mikroorganismy
jednoduše do půdy zaryjete hnůj nebo jiné organické hnojivopřispíváte k erozi půdy
omezíte částečně škůdce přezimující v půděhrozí, že si namnožíte plevele množící se byť jen z kousku kořenů, např. svlačec
podpoříte klíčení semen plevelů schovaných hlouběji v zemi
je to hodně pracné

Můj tip: Jestli splňujete některou z výše uvedených podmínek, klidně vemte do ruky rýč (za mě kvůli námaze jednoznačně odlehčený rýč, se kterým se až tolik nenadřete) a v prvních letech se zaměřte hlavně na zarývání organické hmoty do půdy, postupně se její struktura zlepší a vy budete moci přejít k zahradničení bez rytí.

Zahradničení bez rytí je skvělé, protože…

VýhodyNevýhody
nenarušujete strukturu půdy a nezasahujete do půdního životav půdě mohou snáz přezimovávat škůdci
snižujete erozi půdyna jaře se nenakypřená půda pomaleji prohřívá
půda lépe zadržuje vlhkost, nemusíte tolik zalévat
podporujete samoozdravné procesy
rozhodně se nepředřete

Můj tip: Za mě je fáze, kdy už jsou záhony natolik vylehčené, že nepotřebují rytí, ideální. Na jaře pak vždy půdu jen lehce nakypřím motykou nebo kultivátorem, případně máme speciální provzdušňovací vidle, se kterými se člověk už vůbec nenadře.

Napsat komentář

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Send this to friend