Letos se extrémně zadařilo chilli papričkám. Bohužel, jediný člen naší domácnosti, který z toho má upřímnou radost, je můj muž.
On byl vlastně strůjcem nápadu, že vyzkoušíme, jakým odrůdám chilli papriček se u nás bude dařit. Jak to tak bývá u věci, které holduje jen omezený počet konzumentů, na naší zahradě se jim daří náramně. Vzhledem k tomu, že já si dám tak jedno chilli semínko ročně do dýňové polévky a stačí mi to, bylo nutné vymyslet, co s úrodou. A je tu úžasná chilli pasta. Námět na ni vzešel z kuchařky od Apetitu, ale doladila jsem ji k chuti manželově.
Recept na skvělou chilli pastu, která chutná i odpůrcům papriček
Na grilu opeču mix různě pálivých chilli papriček (něco kolem půl kila) a když začnou puchýřovatět, vyndám je a zavřu do misky, aby se spařily. Pak se je pokusím oloupat (rozhodně to dělejte v gumových rukavicích, jinak zaúpíte). Nejde to úplně dobře, mršky malé drží, ale to nevadí. Co se nepovede oloupat, nechám. Dám do mixéru (včetně semínek) společně s oloupaným česnekem podle chuti (my česnekujeme hodně, takže jsem dala dvě palice, ale je to docela dost), hrstí oblíbených čerstvých bylinek (bazalky a oregána), osolím, opepřím a mixuju do hladka. Ke konci přiliju trošku jablečného octa (dávala jsem kolem 1 dl) a kvalitního olivového oleje (ten až nakonec pro správnou hladkou konzistenci). Vše je potřeba ochutnávat a dochucovat. U octa mám trošku zábrany, ale nebojte se ho. Olej je zase pro takovou pěknou lesklou konzistenci.
Jakmile je hotovo, dám do nahřátých čistých skleniček, utáhnu a zavářím podle velikosti skleniček 20 min. při 80° C.
Pasta je skvělá třeba do sendvičů, na grilování, na nakládané hermelíny a myslím, že by se dala skvěle použít i do nejrůznějších dipů.