Ještě loni na podzim pro mě byl Bokashi zázračný fermentovaný olejíček, který jsme si přivezli kdysi z Bali. Pak se ozvala moje oblíbená Plastia, jestli nechci otestovat jejich novinku Bokashi kompostér.
Jasně, že jsem po téhle možnosti hned skočila, protože nakládání s kuchyňským odpadem je u nás doma docela téma a tohle navíc zavánělo něčím, z čeho by mohly mít prospěch v zimě pokojovky a v sezóně zahrada.
Co je Bokashi kompostér
V podání Plastie jde o 10 litrovou nádobu plně vyrobenou v ČR z recyklovaných materiálů, která se plní kuchyňskými zbytky. Funguje na bázi fermentace bez přístupu vzduchu, proto je potřeba kompostér co nejméně otevírat (maximálně jednou denně) a prosypávat speciálními bakteriemi. Po pár týdnech od naplnění hmota uvnitř zfermentuje a vznikne výluh – tekutina, kterou já osobně používám v ředěné podobě na zálivku. Je to totiž mega výživné hnojivo.
Název kompostér je v tomto případě možná trochu zavádějící, protože v nádobě se hmota nepřemění v kompost jako je tomu v klasických kompostérech nebo vermikompostéru. Obsah je i po pár týdnech rozeznatelný, ale díky bakteriím naočkovaný. Takže se dá hodit do zahradního kompostéru, kde zafunguje jako jeho urychlovač, nebo přímo do záhonu, kde se během chvilky rozloží a půdu vyživí. Já jsem první hotovou várku zahrabala do zeminy ve skleníku a po zetlení ji využiji pro jarní výsevy. Zbavit se ho můžete i vyhozením do biopopelnice, ale to mi přijde jako úplný hřích.
Jak Bokashi kompostér funguje
Je to designovka, u které vám nebude vadit, že stojí na kuchyňské lince. I když je trochu (ale fakt malinko) cítit, já jí to odpustila. Ale mám velkou kuchyň. V pohodě může bydlet kdekoliv v bytě nebo domě, případně i v garáži. Obsahu by nedělalo dobře jen umístění venku na přímém slunci.
Fungování v pěti krocích:
- Přidávání kuchyňských zbytků
Bokashi kompostér se doporučuje plnit maximálně jednou denně a zbytky z kuchyně do něj pokrájet (já to nedělala a byla jsem za to potrestaná delší dobou než mi vznikl výluh). Každé 2 cm rostlinných zbytků je třeba zasypat bakteriemi.
- Zasypávání fermentačními bakteriemi
Každou vrstvu organického odpadu je potřeba stlačit (prý je na to dobré staré mačkadlo na brambory nebo se dá použít k tomu určený utlačovací díl, který je součástí kompostéru) zasypat fermentačními bakteriemi, aby mohly vše průběžně zpracovávat. Na každou vrstvu se v tomto případě dávají 2 odměrky.
- Fermentace po naplnění
Jakmile je nádoba plná (u nás to bylo po 14 dnech, ale denně vařím i dvě jídla), je potřeba ji finálně zasypat bakteriemi, uzavřít a nechat v klidu fermentovat alespoň 14 dní.
- Stočení výluhu
Během fermentace bakterie odvádí svou práci a vzniká výluh, který se průběžně stáčí do nálevky umístěné na dně kompostéru. Mně tahle fáze trvala déle, asi měsíc, protože jsem byla líná krájet zbytky. Výluh se dá použít v naředěném stavu jako zálivka čehokoliv (ředí se v poměru 1:100 pro zalévání jednou za 14 dní nebo 1:200 pro každodenní zalévání). Fungovat dokáže i jako ekologický čistič odpadů – stačí ho nalít do výlevky a nechat minimálně hodinu působit.
- Vyhození obsahu Bokashi kompostéru
Po kompletním stočení výluhu (u mě to trvalo měsíc) je potřeba nádobu vysypat a vyčistit. Obsah se dá hodit do kompostu na zahradě (funguje v tom případě díky bakteriím jako jeho urychlovač), dá se vysypat na záhon (v době, kdy v něm nemáte zeleninu a je potřeba zbytky trochu zasypat zeminou, zafunguje pak jako hnojivo), já ho využila jako základ pro pěstební substrát na semínka (zahrabala jsem ho na jedno místo ve skleníku, po cca šesti týdnech se úplně rozložil, a až přijde čas, smíchám ho se zeminou a využiju). Poslední možností je vyhození do biopopelnice, ale to je podle mě fakt škoda (i kdybyste ho měli vyklopit někde u paneláku k vysazeným stromům, je to za mě lepší).
Po vysypání stačí kompostér umýt teplou vodou a jede se znovu od začátku.
Co vás zajímalo
Na Instagramu jsem sdílela svoje první dojmy a vy jste mi k nim napsali spoustu otázek. Tady jsou ty nejčastější z nich:
Nejsem si jistá, jestli jsem někde neudělala chybu já, ale při fermentaci malinko cítit byl. Nejednalo se o nic zásadního, ale v malé kuchyni by to mohlo být nepříjemné. V tom případě bych ho přestěhovala třeba do chodby.
Pokud dodržíte všechna doporučení od výrobce (tj. krájení zbytků na drobno, prosypávání bakteriemi a stlačování), trvá to cca 14 dní. Já ho dokázala znovu použít po měsíci, protože jsem zbytky nekrájela.
Ano, sypat do kompostu nebo na záhon se dá kdykoliv během roku.
Míchala bych půl na půl, jen pozor, abyste nepoužívali substrát s přidanými hnojivy, to už by pak živin bylo moc.
Červi v něm nejsou, ani jiné potvůrky. Během 14 dnů až měsíce (v mém případě) je obsah vystěhovaný ven, takže se v něm nic nemnoží. Údajně nepřitahuje díky pečlivému utěsnění ani octomilky, já ho zatím používala v zimě, kdy obecně nejsou.
Dejte pak najednou víc bakterií, obsah promíchejte a znovu stlačte.
Pojme slupky z ovoce a zeleniny, citrusy, pečivo nalámané na kousky, kompostovatelné čajové sáčky, zbytky z pokojovek, vařené jídlo i maso, ryby včetně kostí, vajíčka, jogurty, droždí, kávový lógr i filtry.
Nedávají se do něj tekutiny, větší kosti, popel, zvířecí výkaly nebo papír.
Kilové balení bakterií je součástí kompostéru při koupi. Dokoupit se pak dají přímo u Plastie (stejně jako filtrační textilie na dno) nebo stačí zadat do Googlu „bakterie Bokashi“ a vyjede vám spousta tipů na použitelné bakterie (nejčastěji jde o urychlovače kompostu).
Moje dojmy
Bokashi kompostér používám zatím necelé dva měsíce, ale jsem si jistá, že ho budeme mít rádi napořád.
- Usnadní sběr odpadu v kuchyni. Doteď jsem se zbytky běhala vždy jednou za pár dní na zahradní kompostér, což je v zimě trochu nepraktické.
- Je to líbivá záležitost, která díky svému designu skvěle zapadne do interiéru. Pro mě je ideální i šedá barva, ve které se zatím vyrábí.
- Jeho používáním zabiju dvě mouchy jednou ranou – získám urychlovač zahradního kompostu a zároveň výživné hnojivo (už ho nebudu muset kupovat nebo vyrábět).
- Při používání jsem narazila na jednu jedinou věc, která pro mě byla překvapivá, a to, že výluh neodtéká do výlevky sám, jak jsem si myslela, ale je potřeba tekutinu stáčet (stačí povysunout výlevku a stlačit ji, tím se otevře výpustný ventil).