Děláme ho doma už pár let, ale tady na blogu recept na šípkové smoothie nikdy nepřistál. Přitom na Instagramu se mě na něj pořád někdo ptá.
To, že jsou šípky vitamínová bomba, snad ani není třeba připomínat. Nejznámější úpravou je nejspíš jejich sušení na čaj (o tom jsem hodně detailně psala tady a taky kdysi mluvila v televizi), případně různé marmelády nebo sirupy. Občas se objeví někdo, kdo si utrhne přemrzlý kousek, odlomí „bubáka“ a rovnou vysaje přírodou vytvořený šípkový džem. Ale dělat z neupravených šípků něco jiného?
Vyzkoušejte šípkové smoothie, je to jednoduché
Stačí na procházce natrhat hrst ideálně ještě tvrdých, nepřemrzlých šípků, doma je omýt a dát do mixéru spolu se dvěma sklenicemi vlažné vody a lžící medu. Poměry jednotlivých surovin si můžete samozřejmě podle libosti a chuti upravit. Ta vlažná voda má svůj smysl – med se lépe rozpustí.
Rozmixovanou směr přeceďte přes jemné sítko. Bude se vám ucpávat, takže průběžně vyklepávejte a ceďte na etapy. Kdo je citlivý na šípkové chloupky, může cedit přes plátýnko, ale nám doma sítko bohatě stačí. I dětem.
Pijte hned, na nic nečekejte, čím déle necháte nápoj odstát, tím méně v něm bude vitamínu C.


