Kdo hledá, najde

Když se řekne červená řepa, naskočí mi automaticky sterilovaná červená řepa, kterou nám dávali ve školní jídelně.

Chutnala mi, ale jinou úpravu jsem neznala. U nás doma totiž červená řepa moc nefrčela, a tak jsem se ji učila pěstovat i upravovat sama. Pár receptů už jsem vám tu sdílela, dnes bych vám chtěla dopodrobna ukázat jeden, který u nás milují i děti. Fakt. Nekecám. Kdykoliv tuhle pečenou řepu dělám, je náš pětiletý Kuba první, kdo chce ochutnávat.

Recept na pečenou červenou řepu krok za krokem

Záměrně neuvádím přesné gramáže, protože tenhle recept je o chuti.

Budete potřebovat:

  • Červenou řepu (ale samozřejmě můžete použít kteroukoliv barevnou variantu)
  • Česnek
  • Olivový olej
  • Balzamikový ocet
  • Rozmarýn
  • Sůl, pepř
  • Čerstvý kozí sýr
  • Směs salátových semínek (já používám tuhle od Ochutnejorech.cz)

Jak na to:

  1. Připravím si řepu

    Omyju ji, klidně kartáčkem, ale neloupu. Jen odkrojím horní a spodní část a nakrájím ji na cca 3 mm plátky. Podle velikosti řepy se dají přepůlit nebo načtvrtit. Nakrájenou řepu vložím do pekáčku s pokličkou.

  2. Přidám česnek

    Česnek nakrájím nahrubo, dá se i prolisovat nebo naopak nechat celé stroužky. Vše se dlouho peče, takže česnek bude chuťově výborný, i když ho necháte vcelku. Jinak s česnekem nemusíte šetřit, jestli vám nevadí na žlučník. Krásně řepu doplňuje.

  3. Osolím, opepřím

    Tady asi není třeba delší komentář. Snad jen, že soli snese tohle jídlo relativně dost 🙂

  4. Zakápnu olejem a balzamikem

    Vše vydatně zakápnu balzamikem a olivovým olejem. Promíchám, aby se tekutiny dostaly na každý kousek nakrájené řepy.

  5. Přidám rozmarýn

    Snažím se pracovat s čerstvými bylinkami, protože mají lepší chuť (aspoň v tomto případě). Takže i v zimě si šmiknu pár větviček rozmarýnu na zahradě a lehce je zapracuju do nakrájené řepy.

  6. Dám péct

    Pekáček přiklopím a dám do trouby (nebo v létě na gril) a peču při teplotě 160°C (na grilu na vyšší teplotě, ale bacha na spálení) podle množství zeleniny asi hodinku. Prostě dokud není řepa měkká podle naší chuti (já ji mám radši měkčí, můj muž spíš na skus) – stačí do ní občas zapíchnout vidličku a relativně snadno poznáte, jestli už je čas ji vyndat.

  7. Dochutím a servíruju

    Ještě teplou řepu vydatně posypu semínkovou směsí, dodá celému jídlu křupavý prvek, a čerstvým kozím sýrem. Ten se dá v případě potřeby nahradit třeba kozím s bílou plísní, balkánským sýrem nebo klidně jakýmkoliv vaším oblíbeným.

Napsat komentář

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Send this to friend