Kdo hledá, najde

Víte, která část roku je nejlepší? Ta, kdy vyjdete na zahradu v kteroukoliv denní dobu a odnesete si jen tak mimochodem košík plný úrody. 

A protože tohle období právě nastalo, nestíhám vám sepisovat rozumy na blog. Trávím totiž čas v kuchyni :). Ale po receptu na nakladačky bez chemie jste se ptali, tak tady je ten náš vyzkoušený:

Ve větším hrnci svařím 1,75 l vody s 0,6 l klasického octa, přidám 240 g cukru a 80 g soli. Za neustálého míchání nechám krátce přejít varem a odstavím.

Sklenice vymyju a osuším jim hrdla (pod víčkem nesmí zůstat žádná vlhkost), víčka umyju a dám uschnout do trouby na 90 °C. Nejraději používám šroubovací sklenice, Omnia víčka se nám moc neosvědčila.

Do každé sklenice dám nejdřív jeden bobkový list, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, lžičku hořčičných semínek, snítku kopru (listy i kus květenství), trošku cibule a mrkve na kolečka. Pak už pěchuju omyté okurky tak, abych jich do sklenice nacpala co nejvíc (čím víc je ve sklenici okurek, tím menší bude spotřeba láku) a zaliju lákem těsně pod okraj. Pevně zavřu a dám zavařit na 85 °C na 20 min. Zbylý lák naliju do lahve a schovám do lednice. Dá se použít na příští zavařování.

Obsah můžete obměňovat podle chuti. Letos zkouším přidávat sušené chili ze zahrádky, občas do okurek přidávám i křen, když mám domácí. A až dozrajou čerstvé pálivé papričky, asi zkusím jednu várku i s jednou pálivkou mezi okurkami :).

Jo a kdyby vám náhodou nakladačky přerostly, udělejte si z nich rychlokvašky. Recept na rychlokvašky najdete ve starším článku, letos už se povedly perfektně :).

Jaký je váš odzkoušený recept na nakladačky bez chemických dobrot?

Napsat komentář

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Send this to friend