Letos se nám doma sešlo tolik jablek, že bychom je mohli prodávat. Kdybychom měli vhodné prostory na uskladnění.
Jenže náš sklep je sice chladný, ale suchý, takže se hodí tak akorát na uskladnění zavařené úrody. Proto pořád hledám způsoby, jak zpracovat úrodu, aby co nejdéle vydržela.
Každý rok objevuju něco nového a v souvislosti s jablky jsem letos objevila Ameriku.
Sušené slupky na čaj
Od podzimu do jara nepijeme nic jiného než čaje. Tělo si prostě žádá teplo do žaludku. A zjistila jsem, že ze sušených jablek je fantastický čaj. Stačí slupky z jablek, která se loupou do koláčů nebo přesnídávek, nasušit, schovat do vzduchotěsné nádoby a při přípravě čaje jen nasypat hrst slupek do sítka a zalít horkou vodou. Čaj je krásně nasládlý, ani děti zvyklé na slazení medem nebo cukrem ho nepotřebují přislazovat. Navíc je úplně zadarmo. Vylouhované slupky pošlu dál slepicím, ale i bez tohohle finálního kroku je v souladu se zero waste trendem. Ve slupkách je navíc schováno nejvíc prospěšných látek, takže by byla škoda, aby skončily rovnou v kompostu.
Jablečné křížaly
Naše prababičky si jablka sušily na zimu, my jsme na tuhle dobrotu trošku zapomněli. Přitom je to škoda. Tímhle způsobem se dá zpracovat nadbytek úrody a v zimě přijdou vhod. Naše Sofi je má ráda i jako doplněk svačiny do školy, mlsá je i místo bonbónů. To považuju za svoje malé vítězství, protože konkurovat čokoládě je dost těžké.
Jablíčka stačí jen zbavit jádřinců a nakrájet na tenké plátky. Já je suším v sušičce, ale skvěle poslouží i trouba. Jen je potřeba křížaly dosušit až do fáze šustění, aby časem nezplesnivěly. Kdyby vám náhodou nechutnaly samotné, dají se nasekat a použít do domácí granoly.
Jablečná povidla & přesnídávky
Úplně nechápu trend kupovat přesnídávky pro děti v obchodě. Z domácích (nebo farmářských) surovin jsou udělané raz dva za zlomkovou cenu a člověk nemusí složitě studovat složení. Jablka stačí oloupat, zbavit slupek, naházet do hrnce a rozvařit (aby se mi v první fázi nepřipálila, lehoučce je podliju vodou). Já je pak rozmačkám mačkadlem na brambory, dají se i rozmixovat, přidám k nim trošku cukru podle chuti, někdy i skořici a společně povařím. Směs relativně rychle zhoustne. Naskleničkuji do čistých a suchých sklenic a sterilizuji. Jestli doma nemáte děti, dá se přesnídávka použít jako povidla – na vdolky, koláče nebo marmeláda. Je fakt luxusní.