Rajčatová obsese

Kdybych mohla mít na zahradě jen jedinou zeleninu, byla by to rajčata.

Mám je rok od roku radši, naučila jsem je dlabat celou naši rodinu. A dokonce jsme došli tak daleko, že v podstatě nejíme jiná než vlastní ze zahrádky. Mají totiž chuť.

No a protože je tak milujeme, tak si jich taky hodně pěstujeme. Prostě hamouni. A tak letos došlo k docela vtipné situaci, kdy se ujalo všech 54 sazeniček. Nikdo neměl na jaře to srdce něco vyhodit, k tomu nám přidali svoje zbytky sousedi a můj děda a na nadělení bylo zaděláno. Letos mi přijde, že rajčata začala dozrávat výrazně později, až na přelomu července a srpna, ale pro jistotu zase všechny keře najednou. Na talíři jsou proto denně a tady je pár mých receptů, na které nedáme dopustit.

Rajčatový koláč s mozzarelou

Tenhle recept vznikl vlastně náhodou. Doma bylo listové těsto na hranici trvanlivosti, stejně na tom byla i mozzarela a v košíku čekala na zpracování hromada rajčat. Zkusila jsem do kulaté formy vyložit těsto, položila na něj plátky mozzarely a na ně plátky rajčat. Vše v jedné vrstvě. Na závěr jsem všechno posolila, opepřila a pokladla plátky čerstvé bazalky. A vznikla neuvěřitelná dobrota. Půlka padla k večeři, druhou jsme dorazili ke snídani. Ve dvou. Radši to nebudu komentovat.

Rajčatový salát s majonézou

Prasárnička, která se u nás v rodině jedla, co pamatuju. Tenhle salát jsem zbožňovala u babičky na prázdninách. Dávala do něj totiž špekáčky. A dneska ho dělám tak, aby chutnal všem doma, takže do něj přidávám na přání mého muže i spoustu tvrdého sýra.

Budete potřebovat: zralá rajčata (velká jsou lepší než cherry, protože pustí víc šťávy) | tvrdý sýr | měkký salám nebo špekáček | vajíčko natvrdo | majonézu | pepř | sůl

Rajčata nakrájím na šestinky, sýr a salám na malé kousky a vajíčko nasekám tak, jak mi přijde pod nůž. Osolím, opepřím a dám dvě lžíce majonézy. Všechno smíchám, nechám pořádně vychladnout v lednici a podávám s bílým pečivem. Vím, je to prasárnička, ale… prostě si nemůžeme pomoct.

Lečo od babičky

Dceři nechutná, tak ho jíme potají, když není doma. Možná proto pro mě má punc něčeho výjimečného. Letos si ho zkouším i zamrazit, tak v zimě poreferuju, jak se zadařilo.

Suroviny: rajčata | bílé papriky | troška oleje | vajíčka | měkký salám nebo klobása | pepř | sůl

Na trošce oleje osmahnu uzeninu, přidám papriky nakrájené na kousky a nechám je trošku změknout. Pak přidám rajčata nakrájená na kostičky, a počkám, až se trochu vyvaří šťáva. Nakonec vše zaliju vajíčky, osolím, opepřím a umíchám. Ideální přílohou je klasický český chleba.

 

Vložit odpověď