Bezinkový sirup za studena i za tepla

Vedeme doma společnou válku proti cukru a snažíme se ho maximálně omezovat. Není to na nás sice vidět, ale třeba budeme jednou zdravější :). Jenže v zavařování čehokoliv je cukr nezbytným konzervantem, takže se bez něj neobejdeme. Ale děláme hokusy pokusy.

Já razím teorii, že je lepší míň cukru i za cenu ztráty vitamínů. Takže sirupy vyrábím tak, že na 3 litry vody použiju 2 citróny, 40 květenství bezu a lžičku kyseliny citrónové. To všechno jen přivedu k varu a nechám pod pokličkou odpočívat 1 – 2 dny. Pak přidám 1 kg cukru, přivedu téměř k varu, nechám vše pěkně propojit a nadávkuju do sklenic a 15 minut zavařuju.

Můj muž letos přišel s tím, že vyzkoušíme udělat bezinkový sirup za studena, aby byl v zimě vitamínovou bombou. Šel na to skoro vědecky (ti chlapi jsou v tomhle strašně vtipní). Takže si natrhal 30 ks květů černého bezu, přidal 3 litry převařené a vychladlé vody a nechal všechno louhovat do druhého dne. Pak přecedil, do roztoku přidal 2 kg cukru, šťávu ze 2 citrónů a 5 lžic kyseliny citrónové a míchal do úplného rozpuštění cukru. Potom všechno naplnil do vymytých suchých lahví a schoval do sklepa. Jo a ještě před zavřením zakápl víčka vodkou (alkohol desinfikuje).

Mně to nedalo a půlku těch jeho lahví jsem pro jistotu lehce zavařila (5 minut, aby se neřeklo). Takže momentálně nám ve sklepě zrají 3 várky sirupu – klasicky převařený s minimem cukru, dělaný za studena a za studena lehoulince zavařený. Zatím se nic nezkazilo, tak jsem zvědavá, co se dožije příštího roku :). Můj tip je, že nic. Ale proto, že všechno vypijeme během příštích pár týdnů.

Jak děláte sirupy vy? Taky máte pocit, že cukr je velké zlo, kterému je třeba se vyhnout?

 

Komentáře

4.7.2017 at 15:34
Iva
23.5.2018 at 11:15
jarka
23.5.2018 at 11:21
Petra zahradničí
24.5.2018 at 9:42

Vložit odpověď