4 tipy, jak zavařit rajčata

Sezóna rajčat je na mě každoročně příliš krátká. A přijde mi, že ta letošní utekla obzvlášť rychle. 

Jarní mrazy trvaly na můj vkus dlouho a teploty taky nešplhaly k žádným závratným výšinám. Asi v důsledku toho začala rajčata plodit takové ty opravdu červené sladké plody až koncem července. A teď, začátkem září, už je znát, že se úroda chýlí ke konci. Takže se snažím tu letní šťavnatost schovat na zimu a trávím každou volnou chvíli u zavařování.

Tohle jsou moje 4 top recepty na skladování rajčat:

Rajčatový protlak

Neexistuje jednodušší způsob, jak si třeba i přezrálá rajčata schovat na zimu. A najednou jich můžete vařit tolik, kolik se jich vejde do největšího hrnce, který doma najdete. Protlak se totiž hodně zredukuje a odhadem bych řekla, že z kila suroviny ho máte jednu menší skleničku. Receptů na protlak asi bude mraky, ale mě nadchnul ten, který mi dala mamka.

Rajčata omyju, nakrájím na čtvrtky a v hrnci vařím tak dlouho, dokud se nerozvaří. Pak je tyčovým mixérem rozmixuju a propasíruju (to je ta nejhorší fáze). V hrnci mi zůstane na pohled něco jako rajčatový džus. To dám zpátky na plotnu, přidám lžičku soli a lžíci medu a vařím tak dlouho, dokud se směs nezredukuje do správné hustoty. Při vaření to celé docela dost stříká, tak je lepší použít pokličku.

No a na závěr stačí dát do vymytých malých skleniček (počítejte s tím, že sklenička by se měla spotřebovat najednou, nejdéle do 24 hodin po otevření) a sterilizovat asi 20 min. při 80°C.

Základní rajčatová omáčka na těstoviny

Milujeme těstoviny na všechny způsoby a vedou u nás ty s rajčatovou omáčkou. Takže jí sníme fakt tuny a když jsem to počítala, potřebujeme 1 sklenici domácí omáčky týdně. Tak hádejte, čím trávím čas od chvíle, kdy rajčata začala dozrávat? 🙂

Domácí omáčka je tak jednoduchá, že namotivuje i začátečníka. Já si nakrájím cibulku, kterou opékám na odhadem 1 dl olivového oleje (na tom se nevyplácí šetřit). Do ní hned na začátku přidám hrst bazalkových listů natrhaných na kousky a prolisovanou palici česneku (kdo ho nemá rád, ať si dá míň, my na něm ujíždíme). Přidám 3 kg rajčat nakrájených na kousky (kdo nemá rád slupku, nejprve si je spaří a oloupe) a vařím… Přidám sůl, čerstvý pepř a těsně před koncem ještě trošku bazalky. Z plotny odstavuju ve chvíli, kdy to má krásnou hustou konzistenci omáčky a chuť podle mých představ.

Směs se dá zmrazit, já ji ale steriluju v malých skleničkách. Když chci omáčku použít, osmahnu si na pánvi maso na kousky, přiliju rajčatovou směs a ještě chvíli vyvařuju vodu. Pak přidám uvařené těstoviny, zamíchám, posypu sýrem a vím jistě, že do čtvrt hodiny nezbude ani sousto.

Domácí kečup

Tohle je věc, které jsem se dlouho bála. A teď zjišťuju, že vlastně nebyl důvod. Letos jsem kečup vyráběla poprvé, mám za sebou 3 várky a troufnu si říct, že se chuťově blíží k dokonalosti.

V hrnci rozehřeju trošku oleje, na něm opeču dozlatova cibuli. Přidám asi 3 cm kousek zázvoru, prolisovanou palici česneku a 3,3 kg pokrájených rajčat. Všechno rozvařím, rozmixuju a propasíruju. Vrátím do hrnce a přidám 6 lžic medu, 1 lžičku soli, pytlíček s kořením (2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, 8 kuliček pepře) a asi 3 lžíce růžového vinného octa. Vařím, dokud směs nemá kečupovou konzistenci.

A pak ochutnávám a ladím, dokud se neolizuju až za ušima. Na závěr naliju do kečupových sklenic a steriluju.

Sušená rajčata

Na pohled nejjednodušší věc, která mi dala letos asi nejvíc zabrat. Nejprve jsem chtěla rajčata sušit na sluníčku. Během jednoho dne se mi to nepovedlo, druhý den jsem byla celý pryč a třetí už byly nakrájené kousky plesnivé. Pokus v troubě taky nevyšel, rajčata byla moc upečená. Až napotřetí se mi to snad jakžtakž povedlo v sušičce. Jen si nejsem jistá, jestli nejsou rajčata usušená pro změnu málo. Ale je mi to fuk, protože je stejně sníme dřív, než se zkazí.

Rajčata nakrájím na měsíčky nebo silnější plátky. Posypu solí a krystalovým cukrem a suším v sušičce asi hodinu na nejvyšší stupeň. Pak teplotu snížím na dvojku a suším asi 12 hodin. Usušená rajčata narovnám do skleničky, prokládám česnekovými stroužky a rozmarýnem ze zahrady. Celé to zaliju olivovým olejem a schovám do ledničky. Ideální dobrota na mlsání nebo třeba do aglio olio těstovin.

 

 

Vložit odpověď